CONFLICTES LABORALS

Calendari de vagues al novembre i desembre

Metges d'atenció primària, professors, jutges, fiscals, funcionaris de la Generalitat, treballadors de Correus i Amazon i pilots d'Air Nostrum faran aturades abans que acabi l'any

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Estudiants de centres educatius i universitats

14 de novembre

El Sindicat d’Estudiants i el col·lectiu Lliures i Combatives han convocat per a aquest dijous una vaga als centres educatius i universitats sota el lema ‘Fora el masclisme de les nostres aules’.

La vaga del 14-N, la primera convocada per estudiants amb el PSOE en el Govern, exigeix la posada en marxa "immediata" d’una assignatura d’educació sexual inclusiva, avaluable i obligatòria en tots els centres, tant públics com privats.

Metges dels Centres d’Atenció Primària a Catalunya

26, 27, 28, 29 i 30 de novembre

Els metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut  (ICS) han sigut convocats a cinc dies d’aturades  (els pròxims 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre) per reclamar millores laborals i una reducció de la pressió assistencial que pateixen des que es van començar a aplicar les retallades en sanitat. Estan convocats a l’aturada més de 5.700 metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs d’atenció primària de tot Catalunya. Entre altres mesures, els convocants de la vaga exigeixen també que les plantilles es reforcin amb 920 professionals addicionals i que els que estan en actiu puguin recuperar el poder adquisitiu.

Funcionaris de la Generalitat

12 de desembre

Elsfuncionaris catalans aniran a la vaga el 12 de desembre. CCOO i la UGT han convocat la protesta davant de la “insultant” última proposta de la Generalitat de retornar les pagues extres del 2013 i 2014 progressivament fins al 2026. La convocatòria afecta 250.000 empleats de tot el sector públic, des d’administratius fins a metges i bombers i, de moment, és el colofó d’un final d’any amb intensa activitat sindical entre els treballadors públics. 

Professors d’ensenyament públic a Catalunya

29 de novembre

Els sindicats USTEC-STESs (IAC), Sindicat de Professors de Secundaria (ASPEPC-SPS) i CGT han convocat per al pròxim 29 de novembre una jornada de vaga enl’ensenyament públic en protesta perquè la Generalitat no ha revertit les retallades "extraordinàries" fetes durant la crisi.

En roda de premsa, Ramon Font, portaveu del sindicat USTEC, majoritari en primària i secundària, ha anunciat la convocatòria de vaga perquè, segons ha dit, no haver revertit les retallades "ha generat un greu deteriorament de les condicions laborals, i per tant, de la qualitat de l’ensenyament públic", que ha advertit que està "endèmicament infrafinançada".

Administració de justícia

16 de novembre

Els sindicats CSIF, CCOO, UGT i STAJ criden a una vaga general de l’administració de justícia a tot Espanya. El motiu és la tramitació en el Senat de la reforma de la llei orgànica del poder judicial, que preveu, entre altres, limitacions quant a la mobilitat entre centres dels treballadors, limitacions quant a futures amplicacions de plantilla i reducció de les taxes d’interinitat per la via de la no-renovació. A Catalunya estan cridats a secundar les aturades uns 7.500 treballadors.

Jutges i fiscals

19 de novembre

Les set associacions judicials i fiscals han convocat una vaga per al 19 de novembre en demanda de millores salarials i professionals. Jutges per la Democràcia, l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals –a què pertany la ministra de Justícia, Dolores Delgado– i l’Associació Professional Independent de Fiscals van anunciar la convocatòria a aquest atur en reivindicació de més mitjans per a la justícia i més garanties d’independència.

Treballadors de Correus

30 de novembre i 21 i 26 de desembre

Els sindicats CSIF, Sindicat Lliure, UGT i CCOO, organitzacions que sumen el 85% de la representació dels57.000 treballadors de Correus, han ultimat un calendari de mobilitzacions ja plantejat fa mesos en què insisteixen en les vagues de 24 hores durant el Black Friday del 30 de novembre i la campanya de Nadal, el 21 i 26 de desembre. vagues de 24 hores durant el Black Friday del 30 de novembre 

Treballadors d’Amazon a San Fernando de Henares

23 i 24 de novembre (Black Friday), 7, 8 i 9 de desembre, del 15 al 30 de desembre i el 3 de gener

Sindicats d’Amazon han convocat vaga a la planta de San Fernando de Henares (Madrid) durant el Black Friday (23 i 24 de novembre), el pont de la Constitució (7, 8 i 9 de desembre), del 15 al 30 de desembre i el 3 de gener, que coincideix amb la campanya de compres de regals de Nadal i Reis. Es tracta d’unes mesures pel conflicte iniciat el març d’aquest any, després de l’anunci d’"imposició unilateral" del conveni de logística de Madrid, dona una altra volta de rosca amb aquesta convocatòria.

Pilots d’Air Nostrum

Notícies relacionades

23, 26 i 30 de novembre

El sindicat de pilots Sepla ha anunciat una convocatòria de vaga a Air Nostrum per als dies 23, 26 i 30 de novembre a l’entendre que la companyia està desviant la producció a altres aerolínies dels mateixos propietaris, posant en risc el futur i les condicions de treball.

Temes:

Vagues