REESTRUCTURACIÓ LABORAL

La farmacèutica Esteve anuncia un ERO de 103 persones a Espanya

La reestructuració de plantilla suposa l'acomiadament del 7% de la divisió farmacèutica però no afectarà les plantes de producció

La multinacional, que ocupa més de 2.600 treballadors a tot el món, va reduir la seva facturació l'1,2%, fins a 803 milions, el 2017

Laboratori 8 Planta pilot d’Esteve a Martorelles.

Laboratori 8 Planta pilot d’Esteve a Martorelles. / ARXIU

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Grup Esteve ha presentat un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per reduir la plantilla de la seva divisió farmacèutica en 103 persones (el 7% de la plantilla). Esteve Pharmaceuticals té en l’actualitat una plantilla de 1.290 persones. El grup en el seu conjunt, inclosa aquesta divisió, dona feina a 2.600 persones. Cap de les tres plantes de producció del grup situades a Banyeres del Penedès, Tarragona, i Martorelles i Celrà se’n veurà afectada. La direcció considera que l’ajustament és possible en àrees d’administració i comercial, especialment, a la Torre Esteve i el Parc Científic.

Esteve ha justificat aquest ERO pel "limitat creixement del mercat farmacèutic espanyol", que ha acabat "erosionant" els marges operatius "de manera rellevant". La reducció de la facturació l’exercici passat de 803 milions, enfront dels 813 de l’any anterior, i la necessitat d’incrementar les inversions en recerca i desenvolupament (van augmentar-les en 20 milions d’euros l’any passat, fins a 81,4 milions) insta la direcció a alleugerir els costos estructurals i la plantilla és una via clara per oxigenar el balanç. Tot i que Esteve Pharmaceuticals té pèrdues operatives, va registrar un resultat net positiu gràcies a operacions extraordinàries.

Necessitats d’inversió

El comitè d’empresa s’oposa a l’aplicació d’un ERO per compensar les necessitats d’inversió del grup. "Considerem que les causes econòmiques i organitzatives que esgrimeix l’empresa no justifiquen aquest expedient", van explicar a fonts de CCOO, i reclamen per això que s’insti a "buscar una sortida negociada que garanteixi els llocs de treball". El període de consultes començarà el pròxim 12 de novembre. 

Costes de desenvolupament

La batalla en el sector farmacèutic és especialment complexa. Els estudis del sector apunten que els medicaments capdavanters suposen de mitjana una dotzena d’anys d’investigació i tràmits, i set milions d’hores de feina. I malgrat aquest esforç, la taxa d’èxit és del 0,6% de tots els processos d’investigació empresos. La direcció d’Esteve assegura que necessita recursos per a investigació i temps per aconseguir fruits. Però només un de cada cinc medicaments comercialitzats genera ingressos que compensen la inversió en R+D, segons una mitjana del sector. 

Aposta per la investigació

La farmacèutica controlada per la família Esteve va comunicar dilluns l’ERO als sindicats i ha elaborat un pla estratègic que ja ha aprovat el consell d’administració per reconduir l’evolució de la companyia. Aquest pla aposta per focalitzar els seus esforços en el desenvolupament i comercialització de productes innovadors i d’impacte global. No obstant, aquests desenvolupaments "depenen de tercers", asseguren a la companyia, amb referència als tràmits administratius necessaris per a la comercialització, especialment als EUA. 

‘Portfolio’ de productes

La multinacional centra la seva activitat en tres grans àmbits, el farmacèutic, genèrics i químic. Les activitats del Grup Esteve es focalitzen en R+D i la comercialització de nous medicaments i de formulacions als mercats de prescripció i OTC (sense recepta) a Espanya. En prescripció, el vademècum inclou àrees terapèutiques com la diabètica, cardiovascular, respiratòria, analgèsica, sistema nerviós central i oftalmològica. Mentrestant, en OTC compta amb especialitats per al tractament de les alteracions del son (Dormidina), combatre o evitar picades d’insectes (Repel Bite i After Bite), cuidar la pell (Calmiox, Topionic), escurçar i/o prevenir els refredats (CortaGrip), alleujar la sequedat i la irritació ocular (Aquoral, Oftaclean), cuidar el benestar digestiu i intestinal (Laxadina), així com complements alimentaris (Triptomax).

Plantes i acords

Notícies relacionades

La fabricació es realitza a la planta de Martorelles, situada 20 quilòmetres al nord de Barcelona. Compta amb tres grans seccions de producció: sòlids, semisòlids i líquids. Esteve també amplia la seva oferta de productes i serveis a través d’acords empresarials. Així, té acords en dermocosmètica amb ISDIN –fundada el 1975 amb el Grup Puig– i en teràpia respiratòria domiciliària amb Esteve Teijin Healthcare –fundada el 2009 amb la companyia japonesa Teijin–.

Genèrics

A través de la marca Pensa, Esteve comercialitza medicaments genèrics en pràcticament totes les àrees terapèutiques en l’àmbit nacional i internacional. La divisió Pensa se centra en el desenvolupament i fabricació de medicaments genèrics d’alt valor afegit per a Pensa i per a tercers a Espanya i a l’estranger en diverses àrees terapèutiques: gastrointestinal, sistema nerviós central, diabetis o cardiovascular, entre d’altres. L’activitat de genèrics té filials en diversos països: EUA, Itàlia, Portugal i Suècia.