sector financer

La CNMV expedienta la cúpula del Popular en època de Ron

El supervisor estima que l'equip de l'expresident va poder falsejar els comptes del 2016

zentauroepp44275533 former chairman of banco popular angel ron stands at the par180712114653

zentauroepp44275533 former chairman of banco popular angel ron stands at the par180712114653 / JAVIER BARBANCHO

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha anunciat aquest divendres que el seu comitè executiu va obrir dijous de la setmana passada un expedient sancionador per falta "molt greu" al Banc Popular i a la seva cúpula en època de l’expresident Ángel Ron. El supervisor veu indicis que l’entitat li va subministrar "dades inexactes o no veraces" en el seu compte de resultats del 2016.

L’expedient afecta, a més de Ron, la resta de consellers executius de l’entitat (el conseller delegat Pedro Larena i el secretari del consell Francisco Aparicio), els membres de la comissió d’auditoria (José María Arias, Jorge Oroviogoicoechea i Roberto Higuera) i el seu director financer (Javier Moreno). La investigació se circumscriu a la reexpressió dels comptes del 2016 que va realitzar el nou president, Emilio Saracho, l’abril del 2017 després de detectar un desfasament de més de 630 milions d’euros.

La CNMV ha explicat que ha suspès la tramitació de l’expedient per estar en tramitació un procés penal "per fets idèntics o inseparables" a l’ Audiència Nacional, si bé estudiarà reprendre'l quan l’autoritat judicial s’hagi pronunciat.

Investigació de mesos

Notícies relacionades

El president de l’organisme, Sebastián Albella, ja va anunciar el gener passat en el Congrés que la institució estava investigant el Popular. Al juny, va transcendir que la CNMV havia informat l’Audiència Nacional que havia detectat "dades inexactes o no veraces o amb informació enganyosa o que omet aspectes rellevants" en els comptes.

Ja controlat pel Santander, el Popular va anunciar unes pèrdues d’uns 12.000 milions d’euros entre el gener i el juny de l’any passat, quan els seus números vermells eren de 137 milions fins al març i de 3.485 milions el 2016, mentre que el 2015 va guanyar 105 milions i en el 2014, 330 milions.

Temes:

Banco Popular