BOTIGUES ALS EUA

Sears: una altra icona dels EUA del segle XX que s'acosta a l'abisme

La cadena de grans magatzems s'acull al concurs de creditors i intentarà reestructurar-se sota les lleis de fallida

Nombroses veus, inclosa la de Trump, culpen dels problemes de la firma a l'heterodoxa direcció d'Eddie Lampert

sears

sears

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Una altra icona dels Estats Units del segle XX, del seu sistema econòmic i el seu estil de vida, es desfà com un castell de sorra que col·lapsa sota les onades de canvi. Assetjada per més de 5.000 milions de dòlars de deute i ara per ara incapaç de mantenir-se a la superfície en un canviant mercat de comerç minorista, la cadena de grans magatzems Sears, durant dècades una autèntica institució al país, s’ha acollit aquest dilluns a les proteccions de la llei de fallida.

En el futur immediat hi ha el tancament segur de 142 dels 860 establiments que quedaven oberts, que se sumen a 46 tancaments més que ja havien sigut anunciats per al novembre. I en l’aire flota el dubte de si Sears, que va néixer fa 126 anys i fa només cinc anys tenia 2.000 establiments, tot i que no veu beneficis des del 2010, serà capaç de ressorgir reorganitzat. L’altra opció, que ha reconegut el seu conseller financer, Robert Riecker, és que “sigui relegada a la paperera de la història”i, com li ha passat recentment a Toys ‘R Us als EUA, es vegi obligada a tancar definitivament.

Ara per ara Sears, que ha posat en marxa un concurs de creditors, s’ha garantit de Wall Street 300 milions de dòlars de finançament i assegura que mantindrà els pagaments de salaris i prestacions als seus 68.000 empleats, així com a venedors i proveïdors. Negocia, a més, rebre 300 milions més de l’home que durant els últims tres lustres ha sigut conseller delegat de Sears, Eddie Lampert, un inversor de fons d’alts risc que quan va arribar a Sears va començar a vendre propietats i marques però no va desenvolupar una estratègia per recuperar clients que s’havien mudat a rivals o al comerç a internet ni per modernitzar les seves decadents instal·lacions.

Notícies relacionades

Per les seves heterodoxes estratègies, justament, és per les quals molts responsabilitzen Lampert de l’enfonsament d’una cadena que va néixer després de la guerra civil, al segle XX es va fer pionera en la venda a grans superfícies i per catàleg i va començar amb l’aparició de rivals com Walmart, Home Depot o Target un declivi que es va accelerar amb l’explosió del comerç ‘online’ i el domini d’Amazon. Entre ells hi ha el president dels EUA, Donald Trump, que ha dit que Sears “ha sigut dirigida inadequadament molts anys i és una vergonya”.O experts del sector com Paula Rosenblum, de la firma Retail System Research, que ha dit a ‘The Washington Post’: “Això era com l’Amazon original en esteroides. Era una institució americana. I el que li ha fet és vergonyós”.

Lampert es manté com a president de Sears però abandona el seu lloc de conseller delegat, del qual serà substituït per una oficina amb tres alts càrrecs que s’encarregaran de les operacions dia a dia.