quan era conseller de la firma

Multa de la CNMV a Borrell per ús d'informació privilegiada en la venda d'accions d'Abengoa

El ministre preveu recórrer la sanció, tot i que les accions que gestionava pertanyien a un familiar

La quantia imposada és superior als 9.000 euros pels quals es van vendre els títols

20181010 epress borrell-abengoa / periodico

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional del Mercat de Valores (CNMV) ha confirmat aquest dimecres que ha resolt un expedient contra l’actual ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per la venda d’accions d’Abengoa per un valor de 9.030 euros quan era conseller de la companyia i coneixia informació no revelada. El regulador borsari explica en un comunicat que l’expedient es va iniciar el 13 de juliol del 2017 i que la venda d’aquests títols d’Abengoa havia sigut ordenada per Borrell, tot i que les accions no li pertanyien a ell, sinó a una persona del seu entorn pròxim.

Informació rellevant no publicada

La CNMV va considerar, al resoldre l’expedient el 27 de setembre, que Borrell coneixia, pel seu càrrec de conseller en la companyia, "informació rellevant que no havia sigut publicada". Segons aquest organisme, la resolució de l’expedient no és ferma i pot ser recorreguda. El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha dit que estudia amb el seu advocat com recórrer la sanció de la CNMV, primer en alçada davant del Ministeri d’Economia i Empresa, i posteriorment, davant de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Quantia de la sanció

Notícies relacionades

El ministre ha confirmat que el 2016 la CNMV va iniciar "actuacions administratives" sobre una operació de la cartera de valors d’"un familiar", que ell administrava i "ha conclòs que es va produir una falta administrativa". Borrell no ha volgut revelar l’import de la sanció, però ha reconegut que és "bastant més gran" que els 9.000 euros de l’operació en qüestió. Així, ha dit que discrepa de les conclusions i la CNMV i està estudiant amb el seu advocat les possibilitats que ofereix la llei per recórrer-la.

El 'cas Abengoa'

A finals de novembre del 2015 Abengoa, amb un deute net de 6.300 milions d’euros i brut de 8.900 milions va sol·licitar el preconcurs de creditors, i va aconseguir evitar la fallida mitjançant un acord amb els creditors per a la reestructuració del grup mitjançant la injecció de 1.170 milions d’euros a canvi de cedir el 90% del capital a fons, banca i bonistes. Borrell va declarar a l’octubre del 2017 en el judici contra l’excúpula de la multinacional Abengoa per les indemnitzacions a l’expresident de la companyia Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega després del seu cessament, si bé ho va fer en qualitat de testimoni com a integrant de la comissió de nomenaments i retribucions i va al·legar que ell no va ser present en la reunió del consell d’administració que finalment va aprovar els esmentats pagaments.