EXECUCIÓ DE SENTÈNCIA

L'Audiència Nacional dona 10 dies a Rato perquè ingressi a la presó

La Sala Penal el cita al costat dels altres 14 condemnats dijous per comunicar-los el termini per anar a la presó

La seva condemna a 4 anys i mig va adquirir fermesa la setmana passada al confirmar el Suprem la sentència de les 'black'

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443 / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional no creu que ni l’expresident de Caixa Madrid i Bankia, Rodrigo Rato, ni cap dels altres 63 condemnats per les targetes 'black' tingui intenció d’escapar-se. Per això, l’execució de la sentència en la qual l’exdirector de l’FMI va ser condemnat a 4 anys i mig de presó no ha tingut la celeritat d’altres, i s’ha esperat que les condemnes imposades quedessin reflectides en els registres corresponents per donar 10 dies als 15 condemnats a més de dos anys de presó per ingressar a la presó.

Per agilitar els tràmits tots hauran de comparèixer aquest dijous entre les 9 i les 11 hores a l’Audiència Nacional per recollir en persona el requeriment. En qualsevol cas, segons fonts jurídiques, amb la providència dictada aquest dimarts qualsevol d’ells pot ingressar a la presó que vulguin quan desitgin. Si no ho fan abans que transcorri el termini donat, s’entregaran les corresponents ordres de recerca, detenció i ingrés a la presó. Com es tracta de dies hàbils i no naturals, tots ells hauran de ser a la presó a finals de la setmana del 22 d’octubre.

L’execució de la sentència de l’Audiència Nacional es produeix després que el Tribunal Suprem la confirmés dimecres passat en línies generals. La principal modificació va consistir que va aplicar l’atenuant molt qualificat de reparació del mal a tots acusats, amb independència que consignessin el gastat amb les targetes al jutjat o li ho tornessin a Bankia o al FROB. Tot i que l’Audiència va imposar al seu dia la pena més elevada (6 anys de presó) a l’expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, com a creador del sistema de retribució opaca que després Rato va mantenir i va ampliar altres persones, la seva responsabilitat penal va quedar extingida amb la seva mort. 

Entre els condemnats a més de dos anys de presó que hauran d’ingressar a la presó hi ha qui va ser president de Telemadrid a proposta d’Esquerra Unida José Antonio Moral Santín, condemnat a 4 anys, l’exsecretari d’Estat d’Hisenda amb el PP Estanislao Rodríguez-Ponga (3 anys i 2 mesos) i l’exsecretari general madrileny de CC.OO. Rodolfo Benito (3 anys). 

També hi ha esmentats Antonio Romero Lázaro, Francisco Baquero i Jorge Gómez, condemnats a la mateixa pena que Rodríguez-Ponga; José María de la Riva i Gonzalo Martín Pascual (tots dos a 3 anys), i Francisco José Pérez, Miguel Ángel Abejón, Rubén Cruz, Antonio Rey de Viñas, Javier de Miguel i Ángel Gómez del Pulgar (cada un a 2 anys i mig).

Segon president que entrarà a la presó

Notícies relacionades

L’expresident de Caixa Madrid i Bankia, Rodrigo Rato, serà el segon president d’una entitat financera que entrarà a presó a Espanya per saquejar-la. Els únics que han corregut la mateixa sort van ser els exdirectius de Novacaixagalicia. El Suprem va qualificar d’“exigua” la seva pena de 2 anys i l’Audiència Nacional en va ordenar l’empresonament. No havien tornat els diners de les indemnitzacions milionàries que s’havien autoconcedit. El seu expresident Julio Fernández Gayoso va estar pres set mesos, informa Europa Press.

Altres condemnats a aquesta pena no van ingressar, perquè van tornar els diners, com l’exdirector de Caixa Penedés, Ricard, Pagès o el de Caixa Castella-la Manxa, Juan Pedro Hernández Moltó. L’any passat els exdirectors generals de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) Roberto López Abad i María Dolores Amorós van ser condemnats a 3 anys i l’exresponsable de Planificació i Control Teófilo Sogorb, a 4, però la seva sentència encara no és ferma.