Al setembre

L'atur baixa de manera simbòlica a Catalunya: 374 aturats menys

La comparativa amb el setembre del 2017 deixa 20.029 de desocupats menys, cosa que representa un descens del 5%

És el primer mes de setembre en 11 anys que l'atur baixa a Catalunya

paro-cat-septiembre

paro-cat-septiembre

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Catalunya ha sigut una de les cinc comunitats autònomes on l’atur no va pujar al setembre. No obstant, segons reflecteixen les últimes dades publicades pel Ministeri de Treball, el descens va ser més aviat simbòlic, ja que el mes va tancar amb 374 aturats menys a Catalunya i va deixar un total de 380.344 persones que volen treballar, però no poden. El simbolisme s’estén també fins onze anys enrere, ja que des del 2007 que l’atur no baixava al mes de setembre a Catalunya.

La comparativa amb el mateix període de l’any anterior deixa resultats més voluminosos, concretament de 20.029 desocupats menys. Una xifra que representa un descens del 5%, un punt per sota de la mitjana espanyola.

Per sectors econòmics, els nous aturats al setembre van arribar per la via del camp, ja que el sector agrícola és l’únic que va registrar augments, amb un total de 513 aturats més. El saldo, restant l’ocupació creada en la indústria, la construcció i els serveis, l’ajusten a menys 374 el registre de nous aturats sense ocupació prèvia.

A nivell territorial, la província de Barcelona va ser la que va portar el pes quant a creació d’ocupació –o, almenys, en no destrucció–, ja que a la resta de províncies es van registrar increments en el nombre d’aturats.

Notícies relacionades

On es va produir un notable ascens de l’atur va ser entre el col·lectiu de treballadors d’origen estranger. Un total de 3.360 van passar a afegir-se a les files de l’atur, cosa que representa un ascens mensual del 4,8%. Aquesta xifra suposa el 44,2% del total de nous desocupats d’origen forà registrats el mes de setembre. 

Una de les notes positives registrada a tot Espanya ha sigut l’augment respecte a l’any anterior del nombre de nous contractes indefinits, concretament del 20,8%. A Catalunya aquests també han crescut, tot i que a un menor ritme, del 7,3%. La temporalitat continua sent la tònica dominant, ja que representa a Catalunya el 83,8% dels 279.205 nous contractes registrats.

Temes:

Catalunya Atur