pel temor a l'alça de tipus

Els tipus fixos guanyen pes en les noves hipoteques

Almenys 4 de cada 10 nous préstecs per a la compra de vivenda eludeixen les taxes variables

zentauroepp37054802 fincas180405205150

zentauroepp37054802 fincas180405205150 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les hipoteques a tipus fix s’estan consolidant a Espanya com una opció atractiva a l’hora de contractar préstecs per a la compra de vivenda. Els baixos tipus d’interès i la perspectiva d’una futura pujada del preu dels diners han animat la demanda d’aquest tipus de préstecs i l’oferta de les entitats s’ha incrementat en els últims mesos. Segons les dades donades a conèixer aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 40,1% de les hipoteques sobre vivendes al juliol es va constituir a tipus fix, amb un augment del 14,5% en taxa anual d’aquest tipus de productes financers. El tipus d’interès mitjà a l’inici del préstec és actualment del 2,32% per a les hipoteques a tipus variable i del 3,07% per a les de tipus fix (el 5,7% més baix que fa un any).

Evolució de l’euríbor

El Banc d’Espanya ha confirmat també aquest dilluns que l’euríbor, l’índex al qual estan referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, va acabar al setembre en el -0,166%, per tant, es deixen d’abaratir les hipoteques a què toqui revisió, tot i que amb un lleu encariment de 0,72 euros anuals per a una hipoteca tipus (120.000 euros a 20 anys).

Previsions

Els intermediaris immobiliaris veuen en els tipus fixos un element crucial per dinamitzar les vendes en el sector. El cap d’estudis d’Idealista, Fernando Encinar, ha destacat en declaracions a Europa Press la recuperació del vigor del principi de l’any, després d’un parell de mesos de creixements més baixos. "Els tipus fixos es consoliden entorn del 40% dels nous préstecs i la forta competència entre bancs continua pressionant els tipus a què es concedeixen els préstecs, fet que marca un mínim històric en les hipoteques a tipus fix i el nivell més baix en més de deu anys en les hipoteques variables", ha assenyalat Encinar.

La directora d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, ha advertit que, tot i que l’euríbor segueixi en negatiu, ja ha començat a pujar, i que els tipus d’interès iniciaran una nova tendència alcista. "Evitar ensurts i saber el que es pagarà durant tota la vida del crèdit hipotecari expliquen la força de les hipoteques a tipus fix", ha dit Toribio. El director d’estudis de Pisos.com, Ferran Font, ha aconsellat, també, prudència a l’hora de contractar préstecs per la previsió que el 2020 l’euríbor estigui per sobre de zero. 

Ofertes bancàries

En vista d’aquesta situació les entitats financeres han incrementat les seves ofertes, que en alguns casos se situen entorn de l’1,60 TIN. Aquest tipus de préstecs hipotecaris a tipus fixos ultrabaixos es dirigeixen especialment a operacions amb terminis mesurats, la majoria per sota dels 10 anys. Les entitats també exigeixen de manera paral·lela la contractació de productes associats per accedir a aquestes condicions. Segons el comparador Rankia.com, les entitats més actives o competitives en hipoteques a tipus fix són actualment Bankia, Bankinter i Openbank, tot i que gairebé tots els bancs tenen algun producte d’aquest tipus. El tipus fix més habitual està entorn del 3% TAE per a un crèdit de no més de 25 anys. És convenient comparar els productes segons la taxa anual equivalent (TAE), ja que mostra el cost real anual que té l’operació, amb el tipus d’interès nominal (TIN) més algunes comissions i despeses associades al contracte. 

Barcelona, al capdavant dels preus

La consolidació dels tipus fixos en les hipoteques que es detecta després de la caiguda i persistència dels tipus d’interès baixos es produeix en uns moments d’alces de preus en el mercat immobiliari. La ciutat de Barcelona s’ha situat al capdavant dels preus de la vivenda acabada (nova i utilitzada) a Espanya, amb 3.383 euros el metre quadrat de mitjana. Al districte d’Eixample els preus s’han encarit el 4,5% l’últim any, mentre a Sarrià-Sant Gervasi ho han fet en un 8,1%, en contrast amb el 15,7% a Sant Andreu i l’11,5% a Horta-Guinardó, com a conseqüència del traspàs de compradors a zones amb preus més baixos. El preu mitjà a Espanya es va incrementar el 4,9% en el tercer trimestre respecte al mateix període de l’any anterior, fins als 1.317 euros per metre quadrat. 

Alça ininterrompuda des del 2016

Notícies relacionades

Segons Tinsa, el preu mitjà a Espanya evoluciona a l’alça de forma ininterrompuda des del tercer trimestre del 2016, i ja acumula una revaloració del 9% des d’aleshores. Mentrestant, des del valor màxim aconseguit a finals del 2007, el preu de la vivenda ha experimentat una caiguda del 35,7%. Per això alguns actors del sector immobiliari consideren que encara queda recorregut per a l’increment dels preus.

Esforç financer

Segons l’informe de Tinsa, els espanyols destinen de mitjana el 17,2% dels seus ingressos familiars bruts a afrontar el primer any d’hipoteca. La hipoteca mitjana a Espanya se situa entorn dels 120.000 euros, amb un import mitjà mensual de 559 euros. L’increment dels preus a Madrid i Barcelona "ha impulsat l’esforç financer fins al 26,1% i el 26,4%, respectivament, per sobre del nivell del 25%, que es considera sostenible per no encarar problemes d’accés", explica l’informe. La quota mensual hipotecària a Barcelona se situa entorn dels 730 euros, només per sota de la de les Balears (824 euros), segons dades de l’INE.