Protesta

Els jubilats pressionen per la vinculació efectiva de les seves pensions a l'IPC

Centenars de pensionistes convocats per CCOO i UGT protagonitzen a Barcelona la primera de les múltiples protestes anunciades la setmana vinent

pensionistas

pensionistas / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els jubilats no es conformen amb anuncis oficials i han aprofitat l’efemèride del Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra dilluns 1 d’octubre, per sortir al carrer i pressionar el Govern perquè vinculi de manera efectiva les pensions a l’IPC. La primera de les esmentades protestes l’han protagonitzat centenars de pensionistes convocats per CCOO i UGT de Catalunya davant de la delegació del Govern a Barcelona.

Els manifestants han exigit "pensions dignes" i "millors condicions de vida" per als jubilats i han clamat contra "les retallades" aplicades durant l’inici de la crisi econòmica. 

La mobilització ha tingut lloc un dia després que la mesa del Pacte de Toledo acordés una sèrie de recomanacions no vinculants per a la reforma del sistema públic de pensions, una mesura que ara està en mans del Govern de Pedro Sánchez. L’acord també recomana que l’actualització de les pensions sigui segons l’"IPC real", concepte inexistent econòmicament i estadísticament i que les forces polítiques que l’acabin implementant hauran de concretar.

Els increments pactats en els pressupostos pel PP i el PNB, que espera aplicar el nou Govern del PSOE, recullen un increment de les pensions de l’1,95%. Aquest divendres s’han conegut les dades de l’IPC, que han sigut del 2,2% i que acumulen cinc trimestres consecutius per sobre de l’1,95%.

En declaracions als periodistes durant la concentració de Barcelona, el secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha advertit que no podran celebrar aquests acords fins que l’Executiu els faci efectius i els publiqui al BOE: "És imprescindible que hi hagi pressupostos per a l’any que ve per aplicar els increments", ha destacat.

En la mateixa línia, el seu homòleg de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha considerat que els acords del Pacte de Toledo s’han d’aplicar de manera "immediata" i acabar així amb el factor de sostenibilitat introduït pel PP, que vincula deduccions en les prestacions segons els anys de vida de la persona.

Manifestacions dilluns a tot Espanya

Un dels motius pels quals la concentració convocada per CCOO i UGT s’ha celebrat aquest divendres ha sigut per no coincidir amb la manifestació prèviament programada per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions per al dilluns 1 d’octubre. Aquesta plataforma ha cridat els jubilats a manifestar-se a les deu del matí a la plaça Universitat, així com en més de cent ciutats més al llarg de tota la geografia espanyola.

Notícies relacionades

Per la seva banda, CCOO i UGT a nivell estatal participaran també dilluns en la gran majoria de les seves respectives mobilitzacions per tot Espanya per reivindicar unes "pensions dignes". Altres, com a Saragossa i Gijón, tindran lloc el dia 2 o 3 d’octubre.

Un dels principals punts que separen les dues convocatòries és que els sindicats majoritaris reivindiquen que el debat de les pensions es canalitzi a través dels òrgans del Pacte de Toledo i la Coordinadora Estatal rebutja aquest espai i el qualifica de "pacte obscurantista" i vulnerable a les pressions de les entitats financeres.