fiscalitat

Pedro Duque: xalet ¿amb lloguer o sense?

Tenir una vivenda a través d'una societat no és il·legal si els qui la disfruten paguen una renda de mercat, tot i que és una manera de rebaixar la càrrega tributària

zentauroepp45132928 graf8342  madrid  21 09 2018   el ministro de ciencia  innov180927093926

zentauroepp45132928 graf8342 madrid 21 09 2018 el ministro de ciencia innov180927093926 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tenir una vivenda a nom d’una societat, com el ministre de Ciència, Pedro Duque amb un xalet a Xàbia (Alacant), no és una cosa il·legal, sempre que els qui la disfrutin en paguin una lloguer de mercat. Ara bé, és una manera d’amagar actius i de buscar la manera de pagar els mínims impostos possibles, que no és accessible per a tots els contribuents. 

"Si és per a ús privatiu, el que és legal és que hi hagi un contracte de lloguer entre els socis i la societat amb una renda de mercat", explica Josep Maria Noguera, assessor fiscal i membre del gabinet d’estudis del’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears.

Aquesta és la clau, ja que, en aquest cas, l’ingrés el rep la societat, que tributa per aquest i els qui el paguen, no se’l poden deduir com a despesa.

Si no és així, l’arquitectura societària serveix per estalviar-se IRPF i el 25% de l’impost de societats, afirma Joan Pons, advocat, assessor fiscal i soci d’ETL Global.

Com a persona física, una vivenda que no s’ha posat de lloguer ha de tributar pel 2% del valor cadastral en l’IRPF en concepte d’imputació de renda o l’1,1% si aquest valor ha sigut recentment revisat, recorda Pons.

Notícies relacionades

Respecte a l’objecte social, aquest sol ser ampli, expliquen els experts. En el cas de Duque i la seva dona, María Consuelo Femenía, l’objecte social de Copenhaguen Gestores de Inmuebles, SL és el de "promoció, construcció i venda d’immobles", així com el de "gestió i assessorament en operacions immobiliàries", una definició que engloba des de l’explotació comercial de vivendes fins al seu ús privatiu, és a dir, a càrrec dels socis.