globalització

El G-20 veu «urgent» reformar l'Organització Mundial del Comerç

La ministra Reyes Maroto considera l'inèdit consens «un pas important»

zentauroepp45035426 refile   correcting location and adding restrictions  spain 180915122704

zentauroepp45035426 refile correcting location and adding restrictions spain 180915122704 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts

Els ministres de Comerç i Inversions del G-20 han acordat en una cimera que han celebrat a l’Argentina que hi ha una “necessitat urgent” de millorarl’Organització Mundial de Comerç (OMC), segons un comunicat conjunt.

Els ministres agreguen que estan “augmentant el diàleg” sobre les disputes de comerç internacional, en moments en què el president dels EUA, Donald Trump, es disposa a aplicar nous aranzels sobre importacions procedents des de la Xina valorades en uns  200.000 milions de dòlars.

El comunicat no ofereix detalls sobre possibles reformes que cal dur a terme a l’OMC ni de la manera en què s’ha incrementat el diàleg. Durant una conferència de premsa al tancament de la reunió d’un dia, el ministre de Producció i Treball de l’Argentina, Dante Sica, ha dit que els aranzels són negatius, però ha agregat que és necessari veure com evolucionen les coses.

En declaracions a la premsa, Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, país convidat permanent del G20, considera com “un pas important” aquest acord per canviar una OMC “no moderna”.

“Està canviant de forma molt ràpida la política comercial i ens hem d’adaptar també a les noves realitats. Noves realitats que hem tingut l’oportunitat de debatre i potser la més important ha de veure amb la nova revolució industrial”, ha afegit.

Maroto destaca que en el “debat constructiu” ha quedat patent per part de “molts països”, inclosa Espanya, el fet que cal anar cap a un sistema multilateral –davant el proteccionisme– i aprofitar les oportunitats globals.

A la cimera han assistit, entre d’altres, el representant adjunt de Comerç dels EUA, Dennis Shea; el viceministre de Comerç xinès, Wang Shouwen, la comissària de Comerç de la Unió Europea, Cecilia Malmström i el director general de l’OMC, Roberto Azevêdo.

Fora de les instal·lacions en les quals s’ha celebrat la trobada, el fum dominava l’aire del balneari argentí de Mar del Plata, on s’ha dut a terme la reunió. Els manifestants han cremat banderes nord-americanes improvisades i cridat lemes contra el lliure comerç i el president de l’Argentina, Mauricio Macri, que lidera una campanya d’ajustament fiscal que ha provocat protestes.

El Govern de Trump ha exigit que la Xina redueixi el seu superàvit comercial de 375.000 milions de dòlars amb els EUA, posi fi a les polítiques que apunten a adquirir tecnologies i propietats intel·lectuals nord-americanes, a més que retiri els subsidis a les indústries de tecnologia avançada.

Trump ha amenaçat de retirar els EUA de l’OMC, en tant que la Xina ha demanat una reforma de l’organització per tornar més just i més efectiu el sistema de comerç global.

Notícies relacionades

Sica també ha dit que les negociacions sobre un acord de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i el bloc comercial Mercosur –integrat per l’Argentina, el Brasil, el Paraguai i l’Uruguai– estan acabant i que hi podria haver un anunci a fi d’any.

El ministre ha manifestat que les discussions estan en les últimes fases pel que fa als aspectes més delicats i que s’estan resolent els detalls polítics i tècnics.

Temes:

G-20 Comerç