RELLEU EN LA PATRONAL

Gay de Montellà vol presidir la CEOE

El president de Foment vol competir amb Garamendi i busca els recolzaments

Sánchez Llibre presenta la seva candidatura a presidir Foment aquest mes

Gay de Montellà confia que el pròxim president de Foment restableixi les relacions amb Cecot.

Gay de Montellà confia que el pròxim president de Foment restableixi les relacions amb Cecot. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau

El món patronal està revolt. Abans que s’acabi l’any, toca renovació a la cúpula de la patronal catalana Foment, presidida per Joaquim Gay de Montellà, i en l’organització estatal CEOE, liderada per Juan Rosell. Cap dels dos candidats pot repetir mandat, de manera que hi haurà canvi de lideratges en les organitzacions que representen els empresaris. Dilluns vinent, la patronal catalana celebra el seu primer comitè executiu i junta directiva després de l’aturada d’estiu i l’ordre del dia incorpora tractar la posició de Foment en les eleccions de CEOE.

Gay de Montellà, segons han explicat diferents fonts, té previst demanar als seus confiança per recolzar la seva candidatura a la presidència de la CEOE, i disputar així el càrrec a l’actual vicepresident de la CEOE i favorit per succeir Rosell, Antonio Garamendi, president de Confemetal i Cepyme.

Gay de Montellà ha sondejat en les últimes setmanes diferents sectors empresarials i representants polítics per obtenir recolzaments. Entre els contactes que ha fet hi figuren el mateix Rosell, que el va portar a la presidència de Foment quan va fer el salt a la CEOE. A més s’ha vist amb el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i ha sol·licitat una audiència amb la Casa Reial i ha informat de les seves intencions el rei Felip.

En tot cas, el primer escull que Gay de Montellà hauria de salvar per poder postular-se a la CEOE és el calendari electoral. Històricament se celebren primer les eleccions de Foment i després les de la CEOE. Els dos processos s’haurien d’acabar abans que s’acabi l’any. Foment, que forma part de la CEOE, és la que té veu i vot, de manera que Gay de Montellà necessita que sigui Foment la que ho avali i és conscient que la millor manera seria que primer renovés la cúpula de la CEOE i així ell es podria presentar encara com a  president de Foment.

La tensió al món empresarial està assolint cotes elevades perquè en les pròximes setmanes presentarà la seva candidatura a liderar la patronal catalana Josep Sánchez Llibre. En els últims mesos, l’expolític d’Unió que va ser la mà dreta de Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés ha dut a terme una intensa precampanya electoral que l’ha portat a veure’s amb totes les organitzacions empresarials, federacions i gremis englobats dins de Foment, cosa que ha generat un dur enfrontament amb Gay de Montellà.

En la patronal relaten diverses fonts consultades que l’actual president de Foment es va sentir molest al no poder ser ell qui proposés el successor, un costum en la història de la patronal catalana. Per torpedinar la candidatura de Sánchez Llibre, Gay de Montellà ha intentat presentar una rival i ha sondejat els empresaris Pedro FontanaMaria Helena de Felipe (Fepyme) i Joan Castells (Fiatc).

Sánchez Llibre, actual responsable de les relacions amb les Corts de la CEOE i accionista de l’empresa Conservas Dani, ha fet la campanya al marge de Gay de Montellà i compta amb el recolzament de Rosell. També ha aconseguit que es manifestin a favor seu públicament el comitè executiu de la indústria química (Fedequim)l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (Fecic) i també el Gremi d’Àrids.

Les quatre organitzacions han manifestat el seu recolzament a Sánchez Llibre i han emès comunicats en què demanen que es renovi abans la cúpula de Foment que la de la CEOE. “El comitè executiu considera que és necessari poder assistir a les pròximes eleccions de la CEOE a finals d’any ja amb l’equip de govern renovat a Foment i continuar sent un referent en la patronal espanyola de modernització amb visió de futur”, conclou el comunicat de Fedequin datat dijous passat, 30 d’agost.

Notícies relacionades

La reunió de demà a Foment es presenta tensa, ja que el comitè executiu podria demanar la convocatòria de l’assemblea general de Foment per donar el tret de sortida a les eleccions, en comptes d’atorgar el recolzament a Gay de Montellà per presidir la CEOE.

Al món patronal es dona per fet que Antonio Garamendi parteix com a favorit, després de gairebé aconseguir vèncer Rosell en les anteriors eleccions, i no donen opcions a una eventual candidatura de l’actual president de Foment. Sobretot després que l’organització empresarial hagi sigut presidida des del 2010 pel que va ser president de Foment prèviament des del 1995. Toca canvi, diuen.