telecomunicacions

Vodafone inicia el desplegament precomercial de 5G a Espanya

La companyia ha desplegat 30 antenes d'aquesta tecnologia a les ciutats de Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga, Bilbao i València

 

  / JULIÁN GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Vodafone ja ha iniciat el desplegament precomercial de xarxa 5G a les ciutats de MadridBarcelonaSevillaMàlagaBilbao València, pocs dies després d’aconseguir 90 Mhz a la banda de 3,7 Ghz en la subhasta per al desplegament d’aquesta tecnologia, per poder fer el llançament comercial el 2020.

La filial espanyola de la companyia britànica ha desplegat, en col·laboració amb Huawei, 30 antenes 5G als nuclis urbans d’aquests municipis, i també en alguns parcs empresarials zones universitàries, com en el cas de Sevilla i Màlaga, per realitzar els primers pilots orientats a la sanitat, el cotxe connectatla indústria 4.0l’àmbit audiovisual l’agricultura.

Vodafone preveu anar augmentant a poc a poc el nombre d’antenes en aquestes ciutats i també iniciar-ne el desplegament en entorns més rurals per veure l’ús que tindria en casos com l’agricultura.

"Volem provar amb molt detall quins són els nous casos d’usos i addicionalment aprofitarem per continuar optimitzant la xarxa 5G i que estigui disponible a nivell comercial quan tinguem disponibilitat de CPEs (Customer Premises Equipment) i de terminals", ha explicat en una roda de premsa el director de Xarxa i Tecnologia de Vodafone, Ismael Asenjo.

Asenjo ha precisat que el desplegament es desenvoluparà utilitzant les especificacions de l’estàndard comercial Non Standard Alone (NSA) aprovat per 3GPP i la banda d’espectre 3,7 GHz, els mateixos que es van utilitzar el mes de febrer per a la primera trucada 5G del món entre Castelldefels i Madrid, que suposa que la xarxa 5G es construeix sobre la del 4G per a un desplegament més ràpid i segur. I va presumir del fet que la companyia és, per tercer any consecutiu, la millor xarxa de 4G d’Espanya, tant en veu com en comunicació de dades, segons l’estudi elaborat per P3 Communications i la revista ‘Connect’.

A efectes pràctics, amb la tecnologia de cinquena generació s’aconseguirà passar de latències de l’entorn de 20 mil·lisegons a entre 2 i 3 mil·lisegons i es multiplicarà per deu la capacitat actual de la xarxa, a més d’una amplada de banda més gran amb 90 MHz. "Passem de parlar de megabit per segon a parlar de gigabit per segon, arribarem a velocitats més grans de 2 Gb per segon", resumia Asenjo.

Notícies relacionades

A més de la importància de més velocitat i capacitat, una latència més baixa és clau per al desenvolupament d’aplicacions en temps real com cotxes autònoms, realitat vitual, telemedicina, vídeo ultra HD o 8K i 'gaming'.

Vodafone preveu poder disposar de routers 5G i de nous terminals el segon trimestre del 2019 i fer el llançament comercial de la nova tecnologia "probablement" l’any 2020.

Temes:

Vodafone 5G