Telecomunicacions

La licitació de les telecos pel 5G

Les principals operadores espanyoles liciten per un total de 200 MHz a la banda de freqüència 3,6-3,8 GHz

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les principals telecos espanyoles, MasMovil, Movistar, Orange i Vodafone, han començat aquest dimecres la seva licitació per les llicències d’ús de l’espectre radioelèctric per a la prestació de serveis 5G, el primer pas per a l’adquisició de les xarxes necessàries per al desenvolupament d’aquesta nova tecnologia.

En la subhasta, convocada pel Ministeri d’Economia i Empresa, es liciten un total de 200 MHz a la banda de freqüència 3,6-3,8 GHz distribuïts en 40 blocs de 5 MHz cada un, tots d’àmbit nacional i amb un preu de sortida de 2,5 milions d’euros per bloc, de manera que el total serà de 100 milions d’euros per als 200 MHZ que es liciten.

Les concessions a les telecos tindran una durada de 20 anys i els operadors tindran un límit d’adquisició de 120 MHz.

El 5G

Quan encara no totes les ciutats espanyoles disposen de cobertura 4G, les telecos ja estan pensant i avançant cap a la pròxima tecnologia, el 5G, per poder "fer proves" i que l’any 2020 es pugui començar amb el desplegament definitiu que permetrà el desenvolupament d’innovacions com el cotxe autònom, la internet de les coses o la robòtica.

"El 5G és fonamental perquè si no ni la internet de les coses ni la indústria 4.0 serien possibles. S’ha de començar ja a fer-li un forat. A més, serem un dels primers països a fer-ho", assenyalen fonts pròximes a la Secretaria d’Estat d’Agenda Digital.  

La diferència entre aquesta nova tecnologia i la seva antecessora és la velocitat de la xarxa i la latència, és a dir, el temps que tarda el senyal a connectar-se, que millora substancialment, tot i que el Govern espanyol preveu també continuar amb el desenvolupament del 4G amb la premissa que "el 100% dels ciutadans tinguin accés a fibra òptica", és a dir, que no només n’hi hagi a les grans ciutats, sinó també als municipis petits.

Com funciona la subhasta

Entre les 10 i les 18 hores, de dilluns a divendres, es posaran a subhasta diferents trams de l’espectre radioelèctric durant un màxim de 30 minuts en els quals els operadors hauran de formular les seves licitacions mitjançant un mecanisme de subhasta simultània ascendent a través de mitjans electrònics. El procés finalitzarà quan en una ronda no es rebin noves licitacions.

"Cada dia surt una sèrie, però no està predefinida la quanitat, perquè depèn de la licitació de les operadores i aquest és el motiu pel qual no es pot dir a ciència exacta la data de tancament, tot i que hi ha previsió que s’acabi aquest mes", sostenen fonts pròximes a la Secretaria d’Estat d’Agenda Digital.

Al final de cada dia, el Ministeri d’Economia i Empresa publicarà una taula amb els diferents blocs i "el volum recaptat en cada un". "És un percentatge del total, però no és representatiu del total perquè pot ser que hi hagi dies que participin més operadores i altres menys", afirmen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

La banda 3,4-3,8 GHz (3400-3800 MHz) ha sigut identificada com la banda principal per a la introducció de serveis basats en 5G a Europa i per això el Pla Nacional 5G estableix com a primera subhasta la licitació d’aquesta part de l’espectre.

La primavera del 2020 es produirà una segona subhasta, la de la banda més baixa, en la qual es produirà el conegut com a segon dividend digital, és a dir, les telecos robaran part de l’espectre als canals de televisió que estiguin en les freqüències de 700 MHz i que hauran de passar a la banda de 600 MHz.   

Temes:

Internet 5G