LABORAL

Valerio assegura que una quarta part dels autònoms "sobrecotitza"

La ministra de Treball anuncia la posada en marxa d'un Consell de Treball Autònom a la tardor a petició de l'ATA i l'UPTA

undefined44103370 valerio180723142006

undefined44103370 valerio180723142006 / Santi Donaire

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha assegurat aquest dilluns que un de cada quatre autònoms (uns 800.000 treballadors de 3,2 milions) estan"sobrecotitzant", és a dir, està contribuint a la Seguretat Social per sobre dels seus rendiments nets. Per això, s’ha compromès a abordar una reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), tot i que caldrà esperar a les conclusions que surtin de la subcomissió parlamentària del Règim Especial de Treballadors Autònoms i veure quins plantejaments es fan a la taula del diàleg social amb els sindicats per posar sobre de la taula una proposta "consensuada".

En declaracions posteriors a la reunió que ha mantingut amb els responsables de les associacions d’autònoms ATA i UPTA, Lorenzo Amor i Eduardo Abad, la ministra ha valorat la proposta conjunta de les organitzacions per avançar en la cotització per ingressos reals dels autònoms. Les dues associacions havien acordat un sistema basat en diversos trams de cotització en funció dels ingressos reals dels autònoms, amb una situació similar a la tarifa plana de cotització per a aquells que menys ingressin, així com una bonificació al 100% de la quota per a les baixes per incapacitat temporal. Respecte a aquest últim punt, la ministra ha reconegut que veu "molt difícil" assolir el consens amb les organitzacions representatives i els partits al Congrés dels Diputats, tot i que ha valorat que l’aposta conjunta "facilita molt la tasca" al Govern.

Valerio també ha anunciat la posada en marxa d’un Consell de Treball Autònom per als més de tres milions d’autònoms espanyols a petició de l’ATA i l’UPTA, el qual ha definit com un "compromís legislatiu que hauria d’estar cobert cap a l’octubre". Així mateix, ha reiterat el seu compromís per crear per primera vegada a Espanya un fòrum de diàleg "permanent" amb les associacions d’autònoms.

Creació d’una taula tècnica de treball

A més, Valerio ha avançat la creació d’una Taula Tècnica de Treball, on es tractaran temes com la necessitat d’adequar les cotitzacions dels treballadors autònoms als seus ingressos reals, tenint en compte que els que tinguin rendiments per sota del salari mínim interprofessional hauran de tenir un tractament especial, "tipus tarifa plana”, ha detallat la ministra. 

Notícies relacionades

En relació amb els "falsos autònoms" i els falsos cooperativistes, la ministra ha ressaltat que hi ha un "abús" en la utilització d’aquesta figura per sortir de l’àmbit rector de treball davant de la seva "lamentable" situació laboral i la seva "falta de cobertura". Així, ha remarcat que la Inspecció de Treball lluitarà contra la precarietat laboral, la temporalitat abusiva i, en concret, l’ús que es dona a la figura del "fals autònom".

El president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha assegurat que la seva organització valora "molt positivament" el diàleg "constant i fluid" amb l’Administració i la posada en marxa de les taules tècniques en matèria de Seguretat Social i treball. Així mateix, ha destacat que els autònoms necessiten "com més aviat millor" un sistema de Seguretat Social "solidari, però també just". El seu homòleg de l’UPTA, Eduardo Abad, ha assenyalat que "és un bon dia per als autònoms", ja que s’ha recuperat el diàleg entre l’Administració i les organitzacions. Així, ha assegurat que tots dos han trobat un document "comú" que estableix una ruta per la qual seguir cap a un nou Règim Especial de Treballadors Autònoms.