REBAIXES DE FINS AL 50%

Les operadores reactiven les campanyes de captació de clients

Les principals companyies rebaixen de manera temporal els seus preus fins al 50%

Aquesta setmana se celebra la subhasta de llicències per a mòbils 5G

zentauroepp24823504 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono  movil180517192339

zentauroepp24823504 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono movil180517192339

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les operadores de telecomunicacions a Espanya han reactivat les seves campanyes de captació de clients. Intenten consolidar bases d’abonats de cara a una nova etapa que s’entreveu en l’horitzó i que està marcada pels nous serveis mòbils d’alta velocitat, el 5 G. Aquesta setmana se celebra la subhasta de llicències per a l’ús de la banda de freqüències de la nova tecnologia. Telefónica, Orange, Vodafone i MásMóvil hi aspiren. 

Les campanyes de descomptes intenten consolidar la base de clients de cara a uns pròxims mesos marcats per les inversions. Així, Vodafone retalla el 50% el preu de paquets integrats (fibra, TV i mòbils), Telefónica multiplica per dos la velocitat, Orange redueix a la meitat els seus preus i Masmovil ofereix fibra a 300 mb a preu de 50 durant tres mesos. La idea és que a les operadores els surt a compte millorar els paquets perquè això no es traduirà en una sobrecàrrega de les seves xarxes, després de la caiguda del consum relacionada amb el període estival.

Els principals operadors de telefonia mòbil presents a Espanya estan a més immersos en l’objectiu de nous projectes d’inversió. Han acceptat la seva sol·licitud per prendre part en la licitació pel 5 G. El preu de sortida de cada bloc a la venda s’ha fixat en 2,5 milions d’euros, fet que suposa 100 milions d’euros de preu de partida per al total de megahertzs que es liciten. Les concessions tindran una durada de 20 anys i els operadors que participin en la subhasta hauran de respectar el límit màxim de freqüències que pot disposar un mateix operador a la banda 3,4-3,8 GHz, fixat en 120 MHz. La licitació es desenvoluparà per mitjans electrònics, mitjançant un mecanisme de subhasta simultània ascendent de múltiples rondes.

En paral·lel a aquesta batalla per l’espai radioelèctric, s’agreuja la competència pels clients estables. Triomfen en aquests moments els paquets integrats de telefonia fixa basada en fibra òptica, televisió i mòbils, amb un increment de la qualitat general dels serveis oferts. 

Millora del servei

La velocitat mitjana de baixada de les xarxes d’internet fix a Espanya ha assolit el primer semestre del 2018 els 72,49 Mbps, cosa que suposa un 33,6% més que els 54,27 Mbps de la segona meitat del 2017, segons l’eina nPerf, que situa MásMóvil com l’operadora amb les xarxa més ràpida del mercat espanyol de telefonia fixa. En concret, incloent-hi tots els tipus de tecnologia de les connexions fixes a internet, MásMóvil ha ofert de mitjana la millor velocitat de descàrrega als seus abonats durant el primer semestre del 2018 amb 99,43 Mbps, al davant de Movistar (83,29 Mbps), Orange (67,61 Mbps) i Vodafone (56,27 Mbps).

Doblar la velocitat

Tot i això, les mitjanes encara continuen allunyades de l’excel·lència. La velocitat d’un giga ja és possible i podrà ser un estàndard d’àmplia difusió l’any vinent. Movistar, Vodafone (sense els perjudicats clients hereus d’ONO) i Orange han doblat la velocitat d’accés dels seus abonats.  

Preus dels paquets

El preu dels paquets de telecomunicacions prèmium se situa ara per sota dels 180 euros per família, una quantitat important però que inclou fibra de màxima velocitat, paquets de televisió i quatre mòbils, per exemple. Malgrat com de cridaneres són aquestes ofertes d’alta qualitat en telecomunicacions, el cert és que les connexions wifi continuen sent el punt feble del servei, per les seves velocitats d’accés simultani més lentes. Alguns serveis de fibra no tenen la mateixa velocitat de descàrrega que d’enviament, una cosa que moltes vegades no es reflecteix en un preu més competitiu. 

Más portabilitats

Notícies relacionades

Pel que fa als serveis de mòbils, els preus també tendeixen a la baixa i amb pes creixent de les companyies més petites. Al voltant de 6,51 milions d’abonats van canviar d’operador el 2017, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de les Telecomunicacions. La infidelitat dels usuaris a la seva companyia de telecomunicacions és ja tradicional, i està plenament justificada davant del maltractament generalitzat que reben els clients que duren diversos anys en un operador i perden d’aquesta manera les ofertes de captació. Aquesta rotació de clients es pot convertir en una amenaça seriosa per a un sector que requereix una font d’ingressos estable per compensar el notable esforç inversió que requereix el sector de les telecomunicacions. 

Una de les operadores més destacades és MásMóvil, que, després de la incorporació de Yoigo i Pepephone, no ha deixat d’atreure usuaris de la competència amb les seves ofertes convergents fix-mòbil ‘low cost’ al llarg dels últims mesos. L’atorgació de llicències de 5G obrirà un nou panorama per a les operadores. Algunes necessitaran compensar la inversió realitzada, però encara tardaran un parell d’anys per transformar aquesta inversió en un atractiu servei per al consumidor.