Compareixença en el Congrés

Ron qualifica de "temerària" la gestió de Saracho al capdavant del Popular

Insisteix que el procediment adoptat per a la resolució del banc per la JUR no va ser el correcte

zentauroepp44275117 graf8642  madrid  12 07 2018   el expresidente del banco pop180712114646

zentauroepp44275117 graf8642 madrid 12 07 2018 el expresidente del banco pop180712114646 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

L’expresident del Banc Popular Ángel Ronha qualificat de "temerària" la gestió al capdavant de l’entitat financera del seu successor, José Emilio Saracho, que dirigia l’entitat en el moment en què va ser intervinguda per la Junta Única de Resolució (JUR) i posteriorment venuda al Banco Santander per un euro. Ron ha comparegut en la comissió del Congrés que investiga la crisi financera a Espanya per explicar el procés de resolució del banc.

En resposta als portaveus parlamentaris Ron ha centrat la seva intervenció en dos aspectes clau: que el procediment que es va aplicar per a la resolució del banc no va ser correcte i que la gestió del seu successor al capdavant del banc va tenir molt a veure amb la crisi de liquiditat que va patir l’entitat financera. Ha comentat que Saracho considerava que el banc podia tenir un problema de solvència el 2018 i que per resoldre la situació el que volia fer era "estavellar l’avió a la porta del BCE", ha comentat Ron, i ha afegit que "espantar, com a estratègia per gestionar un banc comercial, és realitzar una conducció temerària. Els clients es posaran nerviosos si actuem així", ha comentat.

Ron ha expressat que la gestió que es va realitzar en aquell moment no va ser la més adequada per estabilitzar el banc i més aviat va produir l’efecte contrari: el greu problema de liquiditat que va provocar la intervenció de l’autoritat europees. No obstant, ha insistit –ja ho ha dit en altres ocasions– que el procediment aplicat per a la seva resolució no va ser l’adequat per a un banc solvent. Es va aplicar una medicina que no era l’adequada", ha comentat.

"Reparació a un abús flagrant"

Notícies relacionades

En aquest sentit ha assenyalat que espera que "la justícia trobi una reparació per un abús tan flagrant" com va ser, segons el seu punt de vista, la resolució de l’entitat i la seva venda al Banco Santander per un euro. Ron ha afirmat ser "un afectat més", ja que va perdre més d’un milió d’euros, com la resta dels membres del consell d’administració que van acudir amb 500 milions a l’última ampliació del banc. "¿Creuen vostès que el consell hi hauria invertit si pensés que el banc tenia cap problema?", ha preguntat. Ron, que va presidir l’entitat durant més d’una dècada, ha denunciat que "l’afer del banc és d’una gravetat especial", motiu pel qual ha exigit "una investigació profunda en tots els ordres per arribar fins al final, trobar els responsables i establir una reparació".

Ha lamentar, així mateix, que més de 300.000 accionistes "de sobte, en una nit, van ser desposseïts de la seva propietat". Referent a això, ha defensat que el banc va estar sempre sotmès a la supervisió i al mercat des de la seva creació i que no va incomplir mai ni una sola vegada els requeriments legals. "Podem debatre si la gestió va ser millorable o no però quan vaig deixar el banc (a finals del 2016) el seu valor en borsa era de més de 3.000 milions d’euros i tenia un patrimoni de 12.000 milions". I ha precisat que en aquell moment el BBVA va formular una oferta de 5.500 milions d’euros pel banc que no va ser acceptada pel consell.

Temes:

Banco Popular