sectors

L'ocupació en l'àmbit tecnològic supera la del motor a Catalunya

La bretxa de gènere, en detriment d'una menor presència de les dones, persisteix com la principal xacra d'un sector productiu en progressió en els últims anys

undefined25888713 barcelona 8 5 2014  torre agbar 150 aniversario cruz roja fo170623121621

undefined25888713 barcelona 8 5 2014 torre agbar 150 aniversario cruz roja fo170623121621

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

La desena edició del Baròmetre Tecnològic de Catalunya, en el qual han participat 1.025 empreses TIC catalanes, ha posat sobre la taula algunes de les claus per entendre la realitat del sector.

La primera conclusió que es desprèn de l’estudi, elaborat pelCercle Tecnològic de Catalunya, és que, efectivament, l’economia digital va a l’alça: el nombre de persones empleades ha augmentat un 3,5% l’últim any fins als 111.600 treballadors –54.039 dels quals a Barcelona.

El teixit empresarial ha crescut un 5,5% fins a situar-se en les 15.077 firmes i un 54% de les companyies van incrementar la seva facturació l’últim any i un 59,5% preveuen fer el mateix el 2018. Una altra dada molt simbòlica en aquest sentit és que, segons els impulsors del baròmetre, el nombre de llocs de treball en el sector TIC ha superat el dels de la indústria automobilística a Catalunya.

No obstant, malgrat aquestes xifres positives, també hi ha algunes dades preocupants. Un de les més cridaneres, si bé no és una novetat, és l’escassetat de dones exercint tasques relacionades amb les noves tecnologies. El gènere femení només representa un 21% del total de la força laboral en aquest camp, i això suposa una problemàtica important en un sector que, precisament, va escàs de mà d’obra qualificada.

Notícies relacionades

De fet, el 46% de les empreses enquestades estan preocupades per l’accés al talent i a això cal afegir-hi la dificultat de retenir aquest talent a causa dels salaris més competitius que s’ofereixen en altres ciutats europees. "Barcelona té un gran poder d’atracció, però quan els treballadors busquen establir-se aquí amb la família, el salari es converteix en un factor clau en el qual Barcelona no és tan competitiva", ha apuntat Jordi William Carnes, president del Cercle Tecnològic, durant la presentació de l’informe. 

Tot i que el baròmetre fa referència a tot Catalunya, el pes específic de Barcelona i les ciutats del seu entorn és innegable. "Entre el 80% i el 85% de l’activitat TIC es concentra a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”, ha apuntat William Carnes. Una altra de les dades que criden l’atenció a l’informe és que, malgrat l’auge del sector TIC, és que el creixement de les empreses que desenvolupen aquesta activitat va ser moderat. L’estudi apunta que només un 23,4% de les firmes tecnològiques enquestades van augmentar els seus ingressos per sobre del 2,5%, cosa que significa que la majoria d’empreses es van quedar lluny del creixement del 3,4% del global de l’economia catalana.