Els comptes del 2018

Els pressupostos entraran en vigor amb retard a partir de dijous

Es retarda uns quants dies l'entrada en vigor de mesures com l'IVA del cine o l'ampliació del permís de paternitat

El Govern demana al Congrés poder tramitar al juliol la llei hipotecària per evitar una multa més gran

zentauroepp43708201 maria jesus montero180611165927

zentauroepp43708201 maria jesus montero180611165927

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern preveu publicar la nova llei de pressupostos de l’Estat del 2018 "al llarg de la setmana", a partir de dimecres, retardant així uns quants dies l’entrada en vigor d’un text la publicació del qual s’esperava per a aquest mateix dilluns, segons han confirmat fonts de Presidència de La Moncloa.

La correcció d’alguns errors en el text i el preceptiu vistiplau posterior del text per part dels lletrats ha portat –segons fonts de La Moncloa– a haver de retardar uns dies la publicació alButlletí Oficial de l’Estat (BOE) de la llei pressupostària, després del’aprovació definitiva del text per part del Congrés dels Diputats dijous passat. 

Des de La Moncloa s’ha evitat precisar el dia concret de la publicació i s’han limitat a assenyalar que serà "al llarg de la setmana", tot que no s’espera que sigui abans de dimecres. Sent així, l’entrada en vigor de la llei no es produiria abans de dijous. Amb ella, començaran a ser efectives mesures com la rebaixa de l’IVA per al cine del 21% al 10% o l’ampliació a cinc setmanes del permís de paternitat per als nadons que hagin nascut amb el nou text vigent.

Notícies relacionades

Altres mesures importants dels pressupostos, com la pujada del sou delsfuncionaris  o de les pensions públiques, tenen efecte retroactiu des de l’1 de gener del 2018, al marge de la data de publicació de la llei en el BOE. Està previst que funcionaris i pensionistes cobrin una minipaga el juliol amb els retards des del gener per les pujades de les seves retribucions.

La llei hipotecària, al juliol

D’altra banda, el Govern socialista s’ha proposat que el Parlament aprovi definitivament el projecte de llei hipotecària, ja que el retard en l’adaptació a la directiva europea està provocant una amenaça de multa a Espanya que s’incrementa a raó de 105.000 euros cada dia. El Govern ha sol·licitat per escrit al Congrés dels Diputats la celebració de "sessions extraordinàries dels òrgans parlamentaris que siguin necessaris" per completar al juliol la tramitació d’aquest projecte de llei.