sector en transformació

Venda de caves després d'un any de rècords

L'alemanya Henkell va comprar al març un 50,7% de Freixenet per 220 milions d'euros

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector del cava va aconseguir malgrat les turbulències polítiques i l’amenaça sense confirmar de boicots tancar el 2017 amb xifres rècord de producció i un increment de la facturació del 6,5%. No obstant, algunes grans famílies del sector cedeixen la propietat. Codorníu i Freixenet han deixat de tenir majoria de capital social en mans de catalans. El grup alemany de vins i escumosos Henkell va comprar al març el 50,7% de Freixenet per 220 milions d’euros, una mica menys del previst en l’inici de les negociacions.  José Luis Bonet, amb el 7,25% del capital, manté la presidència, però sota la supervisió estreta del principal accionista. Al final va ser la branca de la família Hevia la que va vendre. Els germans Ferrer, José María i Pedro Ferrer segueixen en el consell i encara mantenen entorn del 42% de Freixenet. Una altra firma il·lustre del sector, Juvé & Camps, va vendre part de les seves accions el mes de novembre passat a un inversor privat.

Aquestes operacions es produeixen en un any dolç per al sector del cava, amb un increment de la producció del 3% el 2017, un rècord històric de 252,5 milions d’ampolles, i una facturació de més de 1.149 milions d’euros, fet que va suposar un 6,5% més que el 2016. En anys anteriors la situació va estar marcada per una caiguda persistent dels ingressos per ampolla, el predomini de la producció sobre el posicionament comercial i la competència dels petits cellers. Ara toca una nova etapa per al cava, de millora de la imatge del producte però també ampliació de la denominació d’origen a altres zones d’Espanya (el 95% encara es produeix a Catalunya) i la irrupció de la venda 'on line'.

Notícies relacionades

El conjunt del mercat exterior va créixer en 3,2 milions d’ampolles fins a la xifra rècord de 162,2 milions d’unitats. El consum de cava a Alemanya va augmentar un 10,5% i es va convertir en la primera destinació internacional de les ampolles de l’escumós produït a Catalunya. 

Quant al mercat interior, el cava continua sent el líder dels vins escumosos de qualitat, després de créixer un 4,7%, amb més de 90 milions d’ampolles, una xifra que no s’obtenia des del 2010.