venda de pisos

Forcadell nega que hi hagi una bombolla immobiliària

La consultora considera que la mesura de Colau d'obligar a dedicar un 30% a vivenda social provocarà una reducció de promocions

cmontanyes43266823 pisos180510190043

cmontanyes43266823 pisos180510190043 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
S. S.

L’informe de la consultora immobiliària Forcadell, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), manté que en aquest moment no hi ha una bombolla immobiliària, malgrat la forta pujada de preus i la creixent escassetat d’oferta, perquè "els bancs han sigut molt prudents a l’hora de concedir hipoteques". Així ho ha defensat l’autor de l’informe, Gonzalo Bernardos, i ho ha argumentat amb el fet que el 2017 el 41% de les vivendes que es van adquirir van ser en efectiu, mentre que en la bombolla del 2007 hi havia moltes més hipoteques concedides que vivendes venudes.

La consultora preveu que el preu de la vivenda augmentarà un 11% aquest any i les vendes un 23%, amb una distribució que assolirà tots els municipis i no només els de més demanda, com havia succeït fins ara. Dins de les seves previsions a mitjà termini, Bernardos ha apuntat que en les millors ubicacions de Barcelona, Madrid i Palma el preu de la vivenda tocarà sostre el proper any.

Notícies relacionades

Respecte a Barcelona i la mesura que vol posa en marxa l’alcaldessa Ada Colau d’obligar a construir un 30% de vivenda social en les noves promocions en sòl urbà consolidat, Bernardos, en línia amb el discurs majoritari dels promotors, ha advertit que no solucionarà el problema, sinó que l’agreujarà. Els motius són que incrementarà la incertesa, provocarà una reducció del nombre de promocions i acabarà causant un augment de preu, segons l’economista. 

Quant al lloguer, l’informe destaca que els elevats preus estan desplaçant la demanda cap a la perifèria de les ciutats i també cap a pisos de propietat, ja que les quotes d’hipoteca són en molts casos inferiors a les d’un lloguer. Bernardos insisteix en la seva tesi que les vivendes d’ús turístic "no són el principal culpable de la pujada del preu del lloguer a Barcelona", sinó que l’encariment es deu a la recuperació econòmica i "a la conversió de la capital catalana en un ciutat de la 'Champions' immobiliària mundial".