11 d’ag 2020

Anar al contingut

prestacions públiques

Els partits aparquen el debat sobre la pujada de les pensions

Els parlamentaris justifiquen la decisió en la necessitat que es resolgui la successió al PP

Els partits aparquen el debat sobre la pujada de les pensions

Chema Moya

La Comissió de Seguiment i Avaluació del Pacte de Toledo ha acordat aparcar temporalment el debat entorn de la recomanació dedicada al manteniment del poder adquisitiu de les pensions a l’espera que es resolgui la successió al PP.

Segons han informat diferents portaveus de la comissió, ha sigut la mateixa presidenta, la popular Celia Villalobos, la que ha portat aquesta qüestió a la reunió d’aquest dimarts i ha trobat la comprensió dels diferents grups.

Així, han justificat que el PP és el grup amb més pes parlamentari i que en l’ampli ventall d’opcions que es postulen a liderar-lo hi podria haver diferents sensibilitats sobre això. Tot això malgrat que en l’anterior reunió s’havia arribat a comentar la possibilitat de votar aquest mateix dimarts la recomanació, hi hagués acord o no.

Encara que a la sortida de la reunió algunes diputades estimaven un termini d’aproximadament un mes abans de tornar a aquesta qüestió, la comissió aprofitarà per celebrar noves compareixences sobre temes no abordats fins ara.

Concretament, la propera setmana estan previstes almenys tres compareixences sobre la perspectiva de gènere a les pensions, i també continuen pendents compareixences de cara a la redacció de les recomanacions dedicades als joves i de la digitalització de l’economia.

En tot cas, abans de recuperar el debat sobre la recomanació dedicada a la pujada de les pensions i el seu poder adquisitiu, la comissió espera rebre la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, en una compareixença prevista per als primers dies de juliol, bé en la primera setmana del mes, bé els primers dies de la segona.

Així mateix, diversos grups també han anunciat durant la reunió que demanaran la compareixença en la comissió del nou secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, i previsiblement els grups també celebraran trobades amb el nou director general d’Ordenació de la Seguretat Social.

Una altra de les raons que, segons el parer d’algunes formacions, explica que s’aparqui aquesta recomanació durant unes setmanes passa per la divergència de les actituds que divideixen els grups entorn d’aquesta recomanació.

Revalorització a diferents ritmes

I això que, abans de la reunió d’aquest dimarts, grups com Units Podem celebraven que diversos punts polèmics que es discutien en la comissió, com la possibilitat d’una revalorització de les pensions a diferents ritmes en moments de dificultat econòmica, havien desaparegut en la nova redacció proposada abans de la trobada, el quart esborrador que s’emporta a discussió en aquesta recomanació.

No obstant, segons han comentat a la sortida de la reunió, grups com el PP o el PDeCAT, defensors d’aquesta possible fórmula, havien demanat tornar a incloure aquest aspecte en una nova redacció de la recomanació que se sotmeti a debat.

Tampoc no existeix consens de cara al paper que tindrien els elements complementaris que s’afegeixen a l’IPC –element "troncal" o "medul·lar" ja acceptat per tots– en la pujada de les pensions, ja que el PP s’oposa que es deixi la inflació com a únic referent per a tots els anys. "Si és IPC pur i dur, no hi ha acord", ha dit a l’entrada un dels seus diputats.

El seu portaveu en la comissió, Gerardo Camps, ha criticat a la sortida que s’acusés el PP de bloquejar l’acord quan, ha argumentat, havia sigut la seva formació la que més havia "modulat" la seva actitud, des de la defensa de les reformes realitzades a l’inici dels debats, a una nova revalorització que, defensen ara, garanteixi en èpoques de creixement el poder adquisitiu de les pensions amb pujades al ritme de la inflació.

Per contra, ha assenyalat que altres grups no s’han mogut de l’IPC com a referència per pujar les pensions cada any, sinó que, a més, prenen els indicadors addicionals (creixement econòmic i evolució dels salaris) com a complements per fixar pujades addicionals, que superarien fins i tot la inflació.