Llei de segona oportunitat

María Teresa Marcos: «Et fan sentir com una delinqüent encara que no ho ets»

La terrassenca continuava devent 100.000 euros al banc després de l'embargament de la seva vivenda

zentauroepp43754296 teresa marcos  ley segunda oportunidad180616002331

zentauroepp43754296 teresa marcos ley segunda oportunidad180616002331

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

María Teresa Marcos, de 36 anys, natural de Terrasa i amb dos fills menors d’edat al seu càrrec, va arribar a acumular fa sis anys un deute de 196.000 euros amb dues entitats bancàries. Tot es va torçar arran del seu divorci, després del qual el banc va embargar la vivenda on vivia, però amb un diferencial de 100.000 euros que l’afectada continuava devent.

“El banc va actuar molt malament, perquè si ja s’havia quedat amb la casa, no entenc que em deixés amb aquest deute que no et permet fer res a la vida, et deixa sense arnès”, explica María Teresa. L’afectada va sentir tanta angoixa, tant pels seus fills com pel familiar que la va avalar, que va arribar a desenvolupar una “epilèpsia tremenda”.

La pressió dels bancs es va fer insuportable. “No paren de trucar-te, d’atemorir-te, encara que tu els diguis que no treballes, només volen cobrar. Agafen fins i tot a empreses subcontractades perquè et truquin constantment i et diguin el que et pot passar. Fins i tot et posen al Butlletí Oficial de l’Estat i et fan sentir com una delinqüent , encara que no ho ets”, recorda.

El 2016, a través d’una amistat, va conèixer la llei de segona oportunitat i va iniciar el procediment per exonerar els seus deutes. “Em van dir que seria un procés lent perquè era poc conegut”, assenyala. Però el mes de març passat, després de dos anys de treball, va aconseguir culminar el procés amb èxit, alliberant també el seu avalador dels deutes contrets, un cas pioner que crea jurisprudència per aplicar en futurs casos. “Vaig haver de tenir molta paciència perquè el procés va ser costós. Hi havia moments en què em desesperava i pensava que no arribaria a bon port”, explica aquesta catalana, que també recorda que al llarg de tot el procés es va adonar que “els jutges desconeixen bastant el tema” i “els afectats no acaben de creure’s que cancel·lar els deutes fos possible”.

Notícies relacionades

Encara que reconeix que al llarg de tot el procediment va tenir el suport d’un professional de l’empresa Repara tu deuda, també afirma que “ningú et regala res”. “El procés inicial van ser uns 600 euros que pots pagar a poc a poc, ja que et donen facilitats; el mediador concursal també cobra uns honoraris, entorn de 500 euros; però al final, compensa”, assenyala.

Per a María Teresa, tot aquest procés forma part del passat, ja que assegura que ha pogut “començar una nova vida”. “Et tornes a sentir una persona normal i corrent perquè et feien sentir com una aïllada social”, conclou.