finançament públic

La Generalita ofereix als ajuntaments 110 milllones per a lloguer social

El programa d'ajuts permetrà incorporar 1.800 pisos a l'estoc de vivenda pública destinat a col·lectius vulnerables

rjulve43666411 pla mig del conseller de territori i sostenibilitat  dami  c180610103854

rjulve43666411 pla mig del conseller de territori i sostenibilitat dami c180610103854 / Andrea Zamorano

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

L’Institut Català de Finances (ICF) il’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) destinarà 110 milions d’euros a una línia de finançament per a l’adquisició de vivenda social mitjançant el sistema de tempteig i retracte que l’AHC ha estat utilitzant per a la compra de vivendes procedent del parc de les entitats financeres en procés d’execució hipotecària. Per aquest procediment la Generalitat ha adquirit fins ara 1.000 pisos. La nova línia de finançament es dirigeix a ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, entitats del tercer sector i promotors socials. Aquests agents del sector immobiliari podran adquirir els immobles pel mateix procediment i destinar-los a lloguer social. Segons el director de l’AHC, Jaume Fornt, la línia de préstecs, "a una mitjana de 80.000 euros, permetrà ampliar l’oferta en unes 1.800 vivendes", que es podran afegir a les 17.000 que componen l’actual parc de lloguer social de la Generalitat.

Les entitats que rebin aquests vivendes hauran de destinar-les a situacions derivades de les taules d’emergències. Els llogaters pagaran només 30 euros al mes quan els ingressos estiguin 1,86 vegades per sota de l’indicador de renda de suficiència (IRSC). La Generalitat subvencionarà la diferència entre els 30 euros i les despeses de devolució del préstec. Si no hi ha situacions d’aquest tipus, es podran destinar les vivendes a lloguer social per a altres col·lectius amb necessitats al municipi. S’ha de veure quin serà el grau de participació en el programa per part dels ajuntaments, ja que els crèdits procedents del pla computen com a deute i no tots els municipis es poden permetre augmentar el seu dèficit.

La línia de finançament se suma a un altre programa de l’ICF i l’AHC dotat amb 140 milions d’euros a l’abril destinat a promotors que construeixin vivenda per al lloguer social. Aquests pisos s’hauran de construir en algun dels 152 municipis amb forta demanda acreditada, segons el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge.

Millorar el parc social

Notícies relacionades

El nouconseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha subratllat durant la presentació del programa d’ajuts, la voluntat de la conselleria de millorar el parc de vivenda social de Catalunya i aconseguir l’objectiu del 5% del total de l’estoc de vivenda –davant menys del 2% actual– que fixa el Pla Territorial en un horitzó de 15 anys. "El Govern és conscient de la problemàtica de la vivenda, però també que és complexa i que no hi ha una solució única. La solució passa perquè hi hagi més recursos, però també més cooperació entre les administracions", ha recordat abans de precisar que els recursos disponibles en aquest moment no són suficients. Particularment, els procedents del nou pla de l’habitatge aprovat pel Govern del PP que assigna només 50 milions d’euros als ajuts al lloguer dels quals podrà disposar Catalunya els propers tres anys.

Pere Aragonèsvicepresident de la Generalitat i responsable de l’àrea d’Hisenda, ha recordat que el pressupost per a vivenda del Govern ha passat de 219 milions d’euros el 2015 a 291 milions el 2017, tot i que ha reconegut que aquest pressupost ha d’anar acompanyat d’altres recursos per assolir els objectius fixats.