Evolució dels mercats

La incertesa política a Itàlia i Espanya arrossega les borses europees

L'Ibex perd el 2,49% en la sessió i la capitalització dels bancs cau en 20.000 milions en una setmana

La prima de risc italiana assoleix gairebé els 300 punts bàsics mentre que l'espanyola toca els 131 punts

dbdrpmqf9mfpictbxfvpq1100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Rosa M. Sánchez

La incertesa política a Itàlia i Espanya ha estès els nervis entre els inversors europeus. Els indicadors borsaris, com el MIB de Milà i l’Ibex 35 (els índexs de referència d’aquests dos països) al capdavant han arrossegat els mercats europeus a estimbar-se entorn del 3% en els primers compassos de la sessió i a la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany a 10 anys) a nivells que no s’han vist en els últims temps. “Els mercats no porten bé la incertesa i la situació política a Itàlia i Espanya no ajuda que el panorama econòmic s’aclareixi. De fet, els inversors estan descomptant el pitjor escenari i és que hi torni a haver eleccions a tots dos països”, ha comentat Natalia Aguirre, directora d’anàlisi de Renta4.

En aquest entorn, l’Ibex 35 ha arribat a perdre el 3%  –encara que després ha matisat els descensos–, llastat per l’enfonsament dels bancs, amb Sabadell (6,6%) i Santander (5,5%), però amb tot el sector financer colpejat particularment. Al  final,l’indicador ha perdut el 2,49%, fins als 9.521 punts. Així mateix, la prima de risc, que començava la jornada en els 125 punts bàsics, s’ha situat entorn dels134  punts, una mica menys de la meitat dels270  punts als quals va arribar el diferencial del bo italià amb l’alemany en la jornada d’aquest dimarts, després que el MIB de Milà perdés dilluns una mica més del 4% i durant la jornada hagi aprofundit les pèrdues fins a prop d’un 3% més. Les pèrdues no es queden allà. També la prima de risc portuguesa s’ha disparat fins als 185 punts bàsics, mentre que el principal índex de la Borsa de Lisboa, el PSI-20 ha caigut el 2,6%.

“Govern ‘Frankenstein’”

Encara que el pes de la crisi italiana és més greu que l’espanyola als mercats, el Govern sembla assenyalar el líder socialista, Pedro Sánchez, com a únic culpable de la inestabilitat financera a Espanya per la seva moció de censura contra el president Mariano Rajoy moció de censura. “N’hi ha hagut prou que es faci saber al mercat la idea d’una inestabilitat  política a Espanya, d’un Govern sense programa, sense idees econòmiques, amb una coalició que el mateix senyor Rubalcaba va anomenar fa un parell d’anys govern ’Frankenstein’, per tornar a sentir parlar de la prima de risc, una cosa que els espanyols havíem oblidat,” ha lamentat el ministre d’Economia, Román Escolano, en declaracions als periodistes.

Segons el ministre, “posar en qüestió aquestes polítiques econòmiques (del Govern) per raons estrictament electorals, d’ambicions o de frustracions personals  és una cosa que els espanyols no entenen i tampoc no ho entenen a Europa”. Amb tot, Escolano s’ha mostrat convençut que els Pressupostos del 2018 “seran aprovats” definitivament i que quan es resolgui la “inestabilitat” política, l’economia continuarà creixent.

Sensibilitat al deute

D’una manera o una altra, el sector financer està acusant de forma intensa la inestabilitat. “El sector bancari és molt sensible a l’evolució del deute sobirà. A més els bancs espanyols tenen una exposició alta tant al deute italià com a l’espanyol. És lògic que en aquesta situació siguin els valors més castigats”, ha destacat Aguirre. El cert és que la cartera de deute sobirà italià en mans del Santander és molt elevada. El mateix passa amb la del Sabadell –més de 9.000 milions de deute transalpí– que li ha costat una forta caiguda borsària, malgrat que des de l’entitat s’insisteix que està àmpliament coberta. “Els mercats han sobrereaccionat”, apunten fonts del banc. Les entitats financeres de l’Ibex 35 han perdut 20.000 milions d’euros del seu valor borsari des de dimecres passat.

Notícies relacionades

Els dubtes impulsen els inversors a abandonar la renda variable, principalment la dels països perifèrics d’Europa i a refugiar-se al‘paradís segur’ del bo alemany, que en una setmana ha aconseguit que la seva rendibilitat  hagi baixat del 0,65% al 0,28% per eixamplar els diferencials amb el deute dels altres països europeus. Així mateix, la renda variable es manté una mica més estable, encara que també a la baixa. Les pèrdues del DAX alemany assoleixen l’1,5%. També les borses de París i Londres es van moure en descensos semblants. 

La política ha acabat amb la treva que havien assolit els mercats en els últims dos mesos, després d’un primer trimestre poc esperançador. Entre el maig i l’abril, l’Ibex 35 havia recuperat un 10%, pràcticament el mateix que va perdre entre el gener i el març. “La veritat és que hi havia massa nuvolots a l’horitzó com perquè es mantinguessin així. La crisi política ha acabat per desencadenar la tempesta”, ha comentat Aguirre.