Dades Eurostat

Espanya persisteix com el quart país de la UE amb més desigualtat d'ingressos

A Espanya el 20% de la població amb més ingressos rep 6,6 vegades més que el 20% amb menys

pobreza

pobreza / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Espanya és, juntament amb Grècia, el quart país de la Unió Europea amb una desigualtat d'ingressos més gran entre els seus habitants. Concretament, a Espanya el 20% de la població amb més ingressos rep 6,6 vegades més recursos que el 20% de la població amb nivells més baixos. Així ho mostren les dades més recents de l'Oficina Estadística de la Unió Europea, Eurostat, segons les quals Espanya es va mantenir el 2016 com a quart país més desigual. Una posició que ja va sostenir el 2015, quan va baixar de la tercera posició, que va ostentar el 2014. 

La relació de 6,6 punts de desigualtat entre la capa amb més ingressos té i la que menys s'ha mantingut pràcticament al mateix nivell des de l'any 2012.

Al davant d'Espanya se situen Bulgària (7,9), el país amb més desigualtat, Romania (7,2) i Lituània (7,1). Al costat oposat, els països amb una bretxa més suau entre els ingressos que percep la capa amb més recursos i la que menys són la República Txeca (3,5) i un triple empat entre Finlàndia (3,6), Eslovàquia (3,6) i Eslovènia (3,6). La mitjana de la UE se situa en 5,2.

Els països veïns registren tendències diferenciades, des de millors registres en comparació amb Espanya, com França (4,3), a no molt divergents, com Portugal (5,9) i Itàlia (6,3).

Una desigualtat no revertida pel creixement

L'evolució de la desigualtat a Espanya ha seguit una tendència ascendent i ha passat de ser molt propera a la mitjana europea els anys previs de la crisi a liderar el rànquing en l'actualitat. El 2008 el 20% de la capa amb més ingressos percebia 5,6 vegades més que la capa més empobrida. Una xifra propera a la xifra del 5 que intervenia la UE i 1,2 punts inferior a l'actual.

Des de l'esclat de la bombolla immobiliària i l'inici de la crisi financera, la bretxa a Espanya va augmentar fins a situar-se el 2015 en el seu màxim de la història recent, amb una diferència de proporció de 6,9. Un any en què el PIB espanyol va experimentar un creixement del 3,4%.

Més desigualtat entre generacions que de gènere

Notícies relacionades

Les diferències de la desigualtat en l’aspecte generacional són substancials, ja que entre els majors de 65 anys la bretxa és de 4,3 punts i s'ha anat reduint amb els anys, venint del 5,2 el 2008. Al contrari, entre els menors de 65 anys la diferència d'ingressos entre capes és de 7,3 punts.

Les xifres pel que fa al gènere mostren en les dades realitats semblants, ja que les diferències entre els homes amb més ingressos i els que menys en tenen és de 6,7. Quant a les dones, la diferència és lleugerament inferior i se situa en els 6,5 punts. Un comportament similar al de la mitjana europea, que es troba en 5,2 punts en el cas dels homes i en 5,1 en el de les dones.

Temes:

Pobresa