balanç trimestral

CaixaBank ha elevat un 74,7% els beneficis el primer trimestre

Els ingressos bàsics del negoci bancari, que són la suma del marge d'interessos, les comissions i el negoci d'assegurances, han assolit els 2.008 milions, un 6,5% més

zentauroepp43093858 valencia 27 4 2018 econom a caixabank presentaci n de res180427095823 / Miguel Lorenzo

zentauroepp43093858 valencia 27 4 2018  econom a  caixabank  presentaci n de res180427095823
zentauroepp43093856 valencia 27 4 2018  econom a  caixabank  presentaci n de res180427095834

/

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

El Grup CaixaBank ha elevat el benefici un 74,7% el primer trimestre de l'any, fins als 704 milions d'euros, gràcies principalment a l'augment dels ingressos bàsics del negoci bancari, la reducció de les dotacions i la pujada dels ingressos de participades.

Els comptes recullen també la incorporació del portuguès BPI, que ha contribuït als resultats del grup amb 40 milions d'euros, i la contenció de costos, ja que les despeses recurrents van créixer un 5,4%, a un ritme més baix que els ingressos bàsics del negoci bancari, que són la suma del marge d'interessos, les comissions i el negoci d'assegurances, que han assolit els 2.008 milions, un 6,5% més.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha assegurat en la presentació de resultats a la seu central de l'entitat a València que han existit tres claus per a aquests resultats: "El desenvolupament en digitalització, una activitat comercial potent en un entorn de baixos creixements i una millora de la rendibilitat important. Tot això ens permet complir el que havíem marcat per al 2018", ha assenyalat.

En concret, el marge d'interessos ha augmentat un 4,3% i s’ha situat en 1.203 milions d'euros; les comissions netes han despuntat un 6,4%, fins a 625 milions, i els ingressos i despeses per contractes d'assegurança o reassegurança han pujat un 24,9%, fins a 138 milions, segons la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El marge brut ha augmentat un 19,5%, a 2.262 milions, i el d'explotació, més d'un 40%, amb 1.110 milions.

Plusvàlues i vendes

Els guanys/pèrdues per actius i passius financers i d'altres han pujat a 136 milions després de materialitzar plusvàlues latents d'actius financers disponibles per a la venda, així com per la revalorització al preu de venda de la participació de BPI a Viacer, que ha contribuït en 54 milions al resultat net.

Els recursos de clients del Grup CaixaBank van totalitzar al març 351.420 milions, un 0,6% més. Dels recursos en balanç, que han pujat un 1%, destaca el creixement d’un 2% de l'estalvi a la vista, fins a 162.020 milions, i la reducció sostinguda de l'estalvi a termini (-7,2%), fins a 33.230 milions.

Hipoteques fixes

Gortázar ha utilitzat bona part de la seva intervenció per remarcar l'esforç d'assessorament que realitzen amb els clients que no són de rendes mitjanes-altes o tinguin un elevat patrimoni perquè "s'endeutin a tipus fix" i l’aposta ferma per no finançar més del 80% de l'immoble adquirit, més enllà del que facin altres entitats. També ha recordat que la morositat de les que estan per sota d'aquest percentatge és d’un 2,2% per un 14,7% de les que el superen. El directiu ha assenyalat que els tipus "només tenen un recorregut" i ha apuntat que la previsió del banc és que "les primeres pujades de tipus es produeixin pels volts de la meitat del 2019 i que hi haurà una gradualitat". "El mercat espera que pugin i hi ha una possibilitat raonable que, en un període d'uns 30 anys, hi pugui haver pics en què hagin pujat moltíssim. Això no vol dir que hagi de passar, però es pot produir i quan pugen amb força, ens poden agafar per sorpresa", ha afirmat. 

Imputació

Gortázar ha admès durant la presentació de resultats que la citació de l'entitat com a imputada en un cas de possible blanqueig de capitals a Madrid és "un tema molt rellevant" però ha remarcat que els delictes els haurien comès en qualsevol cas "persones i societats de nacionalitat xinesa". Pel que fa a CaixaBank "no hi hem tingut cap connivència, ni com a entitat ni els nostres treballadors" i s'ha mostrat confiat "en l'honorabilitat de les persones investigades".

"Tenim confiança que no hi ha hagut connivència dels nostres treballadors amb les persones que pot ser que hagin comès aquests delictes", ha reiterat. Això sí, el conseller delegat ha admès que hi ha "una excepció", i que: "Com a resultat de les diferents investigacions que vam fer es va procedir a l'acomiadament d'una persona", en concret, un treballador d'una oficina. Gortázar s'ha mostrat convençut que la imatge de CaixaBank "no s'ha de veure afectada per aquest tipus de qüestions", tot i que ha insistit que "per interès propi" vol que es resolgui ràpid: “Tot i que suposo que trigarà un temps", i ha reiterat la seva disponibilitat plena a col·laborar amb la investigació. 

La situació a Catalunya i la de Bankia

Notícies relacionades

Respecte als efectes de la tensió sobiranista a Catalunya, Gortázar ha negat que estiguin fent cap seguiment dels comptes mirall que alguns clients catalans van obrir en oficines d'altres comunitats autònomes perquè ho assumeixen "amb absoluta normalitat". "El que no hi ha cap dubte és que hi ha una situació de normalitat des de fa mesos i les xifres d'avui ho demostren", ha constatat. Però Gortázar no ha volgut entrar a valorar la possibilitat del retorn de la seu social del Banc, de València a Barcelona.

"No té sentit especular sobre actuacions futures. Hi estem molt a gust i les seus socials no tenen termini de vigència", ha recordat.  El directiu ha anunciat també que treballen ja en un nou pla estratègic per al trienni 2019-2021 i, tot i que ha explicat que el presentaran el mes de novembre que ve ja ha avançat que no inclourà adquisició d'altres entitats ni a càrrec de CaixaBank ni del lusità BPI. Sobre Bankia i la previsió que deixi d'estar en mans públiques ha dit que "no hi ha res sobre la taula" i que el camí del creixement el tenen molt clar i "en el pla estratègic no hi haurà "cap operació d'aquest tipus”. 

Temes:

Bancs