informe de conjuntura

La Cambra de Comerç preveu que Catalunya creixi un 3,1% aquest any

La institució espera que l'economia segueixi l'evolució positiva amb una alça de la inversió d'un 5%

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, en roda de premsa.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, en roda de premsa. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

La Cambra de Comerç de Barcelona estima que el PIB de Catalunya creixerà un 3,1% el 2018 i corregirà a l'alça en quatre dècimes les seves previsions inicials, per l'impuls de l'economia mundial i la protecció que suposa la pertinença a la UE, després de constatar la recuperació dels efectes de la crisi política. Aquesta és la principal conclusió de l'informe de conjuntura elaborat per aquesta institució, que ha presentat aquest dijous en conferència de premsa el seu president, Miquel Valls, que ha subratllat que les previsions d'alentiment a causa de l'efecte de la crisi política en l'economia catalana "no s'han complert".

L'informe assenyala que el turisme i el comerç, els dos sectors més afectats per la crisi política a Catalunya a l'últim trimestre del 2017, han recuperat el seu dinamisme en els primers tres mesos de l'any i han arribat a igualar les taxes de creixement de la resta d'Espanya. A l'hora d'analitzar aquest comportament, Valls ha destacat la influència dels vents a favor de l'economia mundial i, en especial, la pertinença de Catalunya a la Unió Europea.

Previsió de creixement

Notícies relacionades

Segons l'estudi, fruit de les estimacions del Gabinet d'Estudis de la Cambra i d'un grup d'investigació de la UB, el PIB de Catalunya ha augmentat un 0,7% en taxa intertrimestral aquest primer trimestre i podria seguir creixent al mateix ritme al segon.

Aquesta inèrcia positiva durarà, en principi, durant tot el 2018, quan el creixement del PIB seria d'un 3,1%, tres dècimes inferior al del 2017 però quatre per sobre de les previsions de la mateixa Cambra presentades fa tres mesos. L'estudi de la Cambra preveu que la inversió creixerà un 5%, mentre que el consum privat augmentarà un 2,3% i el públic ho farà per sota, un 2,1%. Les exportacions mantindran un creixement elevat, d'un 5,8%, superant a les importacions, que augmentaran un 4,3%, i l'ocupació registrarà taxes de creixement d'un 2,5%.