OPERACIÓ EMPRESARIAL

Atlantia i ACS busquen convertir Abertis en líder mundial

Florentino Pérez diu que la nova companyia serà la constructora i concessionària més gran del món

El president d'ACS garanteix que la firma d'autopistes serà espanyola i no serà trossejada

zentauroepp42519102 masrid 15 03 2018 rueda de prensa conjunta de acs  atlantia 180315123753

zentauroepp42519102 masrid 15 03 2018 rueda de prensa conjunta de acs atlantia 180315123753 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La nova Abertis que resulti de la seva possible adquisició per part de la italiana Atlantia i l’alemanya Hotchief (filial d’ACS) es podrà convertir en «el principal grup constructor mundial i la concessionària més gran del món», «líder mundial indiscutible en el sector d’infraestructures» amb la cartera de concessions més gran del món. Així ho va afirmar ahir el president d’ACS, Florentino Pérez, en la roda de premsa conjunta amb el conseller delegat d’Atlantia, Giovanni Castellucci, i el president de Hotchief, Marcelino Fernández Verdes, per presentar el pacte firmat entre les tres parts per comprar la concessionària espanyola especialitzada en autopistes Abertis.

«Això és com la Champions», va fer broma el també president del Reial Madrid, Florentino Pérez, a l’entrar a la sala de premsa, camí del racó on els esperaven els fotògrafs i on s’havien disposat de fons les banderes italiana, espanyola i alemanya representatives dels països de les empreses implicades en l’operació.

L’acord subscrit entre les tres parts implica que, si tira endavant aquesta oferta de compra, Abertis quedaria controlada per una societat hòlding propietat d’Atlantia (50% més una acció), ACS (30%) i Hotchief (20%). Florentino Pérez va explicar que la nova Abertis també «serà espanyola» i va allunyar qualsevol intenció de trossejar la companyia, com va passar amb Endesa després de ser adquirida per la italiana Enel el 2009. Pérez va assegurar que es mantindrà la marca Abertis. «Nosaltres no hem fet aquest acord per trossejar Abertis i repartir-nos-la», va dir. «Hem fet un acord amb la il·lusió  que sigui per a tota la vida», va afegir abans d’admetre que, tot i així, «la vida és com és». «És un projecte il·lusionant i de futur, que parteix de bases sòlides i que permetrà generar valor per a totes les parts», va assegurar el primer executiu d’Atlantia, Giovanni Castellucci.

Transcorregut gairebé un any des que la italiana Atlantia reconegués el seu interès per Abertis i després de la contraopa liderada després per l’espanyola ACS (a través de l’alemanya Hotchief), el Govern espanyol ha respirat amb alleujament davant l’acord assolit per les dues parts. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va valorar ahir el pacte com la decisió «més lògica del món i la més correcta» i va negar que el Govern hi hagi intervingut. «Aquí hi ha hagut dos contendents, tots dos del sector, una constructora i una altra d’autopistes, que volien la principal empresa d’autopistes espanyola i en lloc de barallar-se entre ells per veure qui hi posa més diners han arribat a un acord i té tota la lògica», va descriure Nadal a Onda Cero.

Nadal va explicar que quan una empresa estrangera vol invertir a Espanya, el que vol el Govern és que tingui un projecte que tingui en compte la política econòmica i els interessos generals dels espanyols i evitar «alguna mala experiència» com la d’Enel a Endesa.

Queda per aclarir el futur de l’empresa de satèl·lits Hispasat, de capital controlat per Abertis, amb un 57,05%. L’actual Abertis té previst vendre la seva participació en Hispasat, per la qual s’ha mostrat interessada Red Eléctrica (REE), controlada per l’Estat; tot i que encara no ha fet una oferta formal. REE va valorar el 100% d’aquest negoci de satèl·lits en 1.149 milions d’euros.

Notícies relacionades

ACS, en la seva opa, valora aquesta companyia en 1.254 milions. El pacte s’articula sobre la base que Atlantia retira la seva oferta de compra d’Abertis. D’aquesta manera només queda activa l’oferta pública d’adquisició (opa) de Hotchief, que oferirà als accionistes d’Abertis una contraprestació íntegrament en efectiu.

Pérez va donar per bones les informacions periodístiques que apunten que La Caixa acudirà a l’opa i que vendrà el 21,55% d’Abertis que posseeix a través de Criteria, si bé va negar l’existència de contactes amb l’entitat financera. El pacte societari inclou «un acord marc a llarg termini per al desenvolupament d’inversions i negocis a Amèrica del Nord, Europa i Austràlia». Allà ja s’han localitzat projectes d’interès per a la nova Abertis per una suma d’uns 200.000 milions, segons va apuntar el president de Hotchief, Marcelino Fernández.