DISTRICTE DE NEGOCIS

El 22@ incorporarà oficines per a 25.000 empleats en tres anys

Els projectes previstos per al barri sumen més de 250.000 metres quadrats fins al 2021

Només entre el 2018 i el 2019 s'incorporaran més de 100.000 nous metres, la majoria prellogats

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

No són dades recents, es remunten al 2015: el nombre de persones que tenen la seva taula de treball al 22@ són 93.000 treballadors. Desenvolupen la seva funció per a empreses, principalment tecnològiques, que facturen 10.300 milions d'euros durant aquest any. La xifra és considerable, però el seu creixement es veu limitat per la lenta evolució de l'oferta d'oficines que ha tingut el districte.

Una situació que sembla que pot canviar a mitjà termini si es compleixen les previsions que té l'Associació 22@ Network, que treballa per al desenvolupament d'aquest barri. Les previsions amb què treballa en l'actualitat apunten que en els pròxims tres anys -fins al 2021- s'incorporaran uns 250.000 metres quadrats d'oficines. Això implica la suma d'uns 25.000 llocs de treball més a aquest entorn. "La ràtio amb la qual treballem és que cada 10 metres quadrats d'oficines equivalen a un lloc de treball nou", explica Javier Bernades, president de la Comissió d'Urbanisme de l'Associació.

Des que la recuperació immobiliària es va iniciar el 2013, el 22@ ha construït molt per sota de les necessitats de la demanda. Però pràcticament tot el que està en fase de desenvolupament ja està prellogat. Davant la falta de producte les empreses es veuen obligades a llogar amb antelació. Qualsevol projecte de rehabilitació o construcció en procés d'execució té inquilí en aquest moment. En aquest lot s'inclouen diversos projectes ja coneguts. La seu de HP a Barcelona, que es desenvolupa a Tànger 66 per mitjà d'un procés de rehabilitació d'un edifici industrial que s'entregarà en els pròxims mesos, és un dels més coneguts. Amazon serà l'inquilí d'un dels edificis del complex de Luxa, que Castellví va vendre a Catalana Occident. Un altre dels immobles l'ocuparà l'empresa decoworking Wework. I juntament amb aquests dos, Míster Traster, l'empresa de trasters d'Álvaro Juncadellas, ocuparà un nou edifici. Schibsted Spain (propietària dels portals Vibbo, InfoJobs, Fotocasa, Habitaclia, Coches.net, Motos.net i Milanuncios) instal·la el seuhubbarceloní al 22@ des d'on opera Schibsted Product & Technology i es lideren totes les operacions internacionals. Activision Blizzard, especialitzada en videojocs i propietària de Candy Crush també espera instal·lar-se al 22@.

Més de 100.000 metres en dos anys

Durant el 2018 i 2019 s'incorporaran 112.000 metres quadrats d'oficines al districte, segons la previsió de la 22@ Network, dels quals 40.000 ja estan llogats. "La meva previsió és que a final d'any, els 40.000 pujaran a 60.000 metres". El 22@ és un mercat que cada any lloga entre 60.000 i 80.000 metres quadrats, una superfície que representa entre un 20% i un 30% de l'activitat de Barcelona. Mentre que l'estoc de producte respecte al mercat de Barcelona només és el 15%

Notícies relacionades

Als 112.000 metres en construcció s'hi han de sumar uns 25.000 que s'estan construint a Sancho de Àvila amb Àlaba, que són per al 2019 i que els promou un fons d'inversió amb un promotor local. A més "n'hi ha almenys 150.000 que s'estan cuinant: els promotors estan treballant amb els arquitectes en els desenvolupaments oportuns per iniciar la construcció en pròxims mesos", explica Bernades. Meridia Capital ha anunciat l'adquisició de gairebé la totalitat d'una illa de 43.400 metres quadrats al districte a mitjans del 2017. Emesa, el vehicle inversor de Cuatrecasas, va anunciar el novembre passat la compra de més de 9.000 metres quadrats al districte. El juny passat La llave de oro va anunciar la compra d'un solar de més de 17.000 metres quadrats als carrers Sancho de Ávila, Almogàvers, Pamplona i Àlaba. A l'octubre, el fons Värde Partners va tancar la compra a Oaktree i Alza Real Estate d'una cartera de terrenys al districte del 22@ que compten amb 52.000 metres quadrats. Són alguns dels projectes que previsiblement s'incorporaran a l'oferta el 2020 i el 2021.

Encara que en l'origen del 22@ l'activitat empresarial es va orientar cap a les noves tecnologies, s'ha acabat definint com un entorn multisectorial. "Qui va trencar el paradigma va ser el despatx d'advocats Cuatrecasas, amb la qual cosa es van trencar barreres psicològiques que probablement limitaven el creixement", explica Bernades. Però malgrat això, la tecnologia ha apostat clarament per la zona. La pressió de la demanda sobre una oferta escassa s'ha deixat notar en els preus. Les rendes han augmentat un 45% des del 2013 i van pel camí de seguir a l'alça a menys que s'incorporin tots els metres quadrats que poden sortir al mercat.

El desenvolupament del nord del 22@ passa per més vivenda

Per a molts urbanistes <strong>falta vivenda al 22@</strong>. També l'associació 22@ Network té aquesta visió, de manera que la seva estratègia de treball es mou en aquest sentit. "I aquesta serà la següent gran fase del desenvolupament", apunta Javier Bernades, president de la Comissió d'Urbanisme. La nova fase passa, no obstant, pel desenvolupament de la zona nord del barri, la que queda per sobre de la Diagonal. L'Associació recolza replicar el model del sud -la zona més pròxima a la plaça de les Glòries- al nord. Per a aquestes funcions -es diu- ha d'anar acompanyada per un projecte residencial, perquè no ajuda l'absència de metro.