Pobresa energètica

El preu de la llum i el gas ha augmentat el 66,7% en deu anys

Les entitats de la Taula del Tercer Sector contraposen aquesta pujada a la del 14,7% de l'IPC en el mateix període

pobreza

pobreza / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu del gas i la llum ha augmentat a Espanya el 66,7% en els últims deu anys, segons càlculs de la Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes. El col·lectiu ha contraposat aquesta xifra a l'augment del 14,7% de l'IPC en el mateix període, i per això ha demanat al Govern reduir l'IVA en les factures d'energia de les llars.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha presentat a Barcelona l'informe El preu de l'energia, factor clau en l'augment de la pobresa energètica, que revela que Espanya és l'Estat de la UE amb un encariment més gran del gas per a consumidors domèstics, més del 70% des del 2010.

La directora de l'associació Ecoserveis i autora de l'informe, Marta García, ha remarcat que el nivell de vida de les persones "no augmenta al mateix ritme" que el preu del gas i la llum. "El preu de l'electricitat i del gas no ha parat d'augmentar durant els últims 10 anys, però els salaris s'han mantingut estables, fet que suposa destinar una part més gran del nostre salari a pagar per l'energia", ha explicat García.

L'informe constata que la despesa energètica a nivell domèstic ha augmentat a Espanya el 40% més que el nivell de vida en els últims deu anys, per la qual cosa "una família que pagava de mitjana, el 2008, 1.566 euros en concepte de despeses energètiques, el 2018 estaria pagant 2.238 euros", ha assenyalat Alsina.

Notícies relacionades

L'estudi també analitza la situació del bo social, una protecció social oferta pel Govern per als consumidors en situació de vulnerabilitat, i denuncia que "el ministeri ha fixat la seva efectivitat en el 45%, i per això està reconeixent des d'un principi que alguna cosa falla". 

"Actualment tenen accés a aquest bo famílies que potser no ho necessiten, mentre que col·lectius més vulnerables, com les famílies monoparentals, no s'hhi inclouen explícitament. Per això creiem que s'haurien d'establir criteris perquè el bo social es destini a aquells que realment ho necessiten", ha afegit García.