SERVEI BÀSIC

Els consumidors exigeixen reformes després del repunt del preu de la llum

La CNMC analitza "amb atenció" l'encariment de la cotització registrat dilluns

El Defensor del Poble defensa un IVA reduït per a un bé considerat essencial

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat.

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alt voltatge amb l'electricitatConsumidors sindicats han tornat a posar el crit al cel després del nou repunt registrat en el preu de la llum després que dilluns arribés al seu nivell més alt de l'any en la franja entre les 19.00 i les 20.00 hores per a aquest dimarts.

En el mercat majorista, on s'estableix el preu del voltant de la meitat del rebut regulat (PVPC) cada hora, es va arribar a 182,54 euros per megawatt hora (MWh) entre les 19.00 i les 20.00 hores, com a conseqüència de la inferior aportació de les centrals hidràuliques i, sobretot, pel cost més elevat dels serveis d'ajust del sistema.

Davant de tot això, el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha afirmat que l'organisme supervisor està analitzant "amb atenció" aquest encariment puntual en el mercat d'ajust del sistema elèctric, provocat també per condicions climatològiques "adverses". El Ministeri d'Energia va qualificar la pujada puntual de fenomen "puntual" i "anòmal". 

Tot això coincideix al seu torn amb el fet que el rebut d'un consumidor mitjà amb la tarifa regulada s'està encarint. De fet s'ha situat en 55,22 euros entre els dies 1 i 24 d'octubre, i això suposa una pujada del 8,2% respecte al mateix període del mes passat. Segons el simulador de la factura de la CNMC, respecte a l'any passat es produeix una pujada del 4,1%, ja que llavors el rebut va ser de 53,03 euros en aquells dies d'octubre.

En aquest context, el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, ha recomanat al Ministeri d'Hisenda que apliqui un IVA reduït a l'electricitat per tractar-se d'un bé essencial, després d'haver rebut queixes de ciutadans per l'elevat preu de la factura de la llum.

Petició de reformes

Facua-Consumidors en Acció i la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) consideren que el pic puntual registrat dilluns és fruit d'"un model que fomenta l'especulació" i han reclamat al Ministeri d'Energia que "posi els mitjans per modificar el sistema elèctric". També CCOO de Catalunya ha reclamat una reforma. 

"Encara que el Ministeri d'Energia ha tret importància al fet, plantejant que es tracta d'un fet puntual, no és la primera vegada que aquesta mena de pujades es donen en aquest any i que es produeixen casualment en el dia més fred de l'any i en franges horàries de gran demanda elèctrica", remarca la central sindical.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Facua afirma que el cost del quilowatt del PVPC depèn del preu de la subhasta majorista, els peatges (que estableix el Ministeri) i els possibles ajustos. Aquesta última variable s'ha convertit, denuncia Facua, "en la fórmula a la qual s'acullen les elèctriques per inflar el preu conjunturalment".

Reserva de potència

Avalades per aquest sistema, i en un interval de quatre hores, unes quantes centrals de generació "van ingressar més de 4 milions d'euros pel mer fet d'existir, aprofitant-se d'un concepte denominat 'reserva de potència addicional a pujar'". Es tracta, afegeix, d'"un abús legal que forma part d'un marc regulatori que només afavoreix l'especulació de les elèctriques".