sistema fiscal

El colador de l'impost de patrimoni

Una bona planificació permet eludir un tribut que només existeix a Espanya i França segons un estudi de l'IEB

zentauroepp33586197 agencia tributaria catalunya171021174807

zentauroepp33586197 agencia tributaria catalunya171021174807 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mateixa normativa de l’impost de patrimoni, un gravamen cedit a les autonomies, permet evitar pagar un sol cèntim amb una bona planificació tributària. És la conclusió d’un dels articles de l’últim informe de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) amb el títol global ¿Ha d’existir un impost sobre el patrimoni? Seria el més pròxim a la dita popular: Feta la llei, feta la trampa.

Aquesta anàlisi, de la investigadora de l’IEB, Mariona Mas, conclou que el disseny actual de la norma «facilita la creació de mecanismes d’elusió» per part dels contribuents. El límit aplicable sobre la renda i el patrimoni, que existeix per evitar que el tribut sigui confiscatori; junt amb l’exempció de les participacions en empreses familiars, destinada a afavorir la inversió empresarial,  «provoquen que, amb una planificació correcta, es pugui reduir gairebé en la seva totalitat la liquidació de l’impost sobre el patrimoni». Al final es tracta d’opcions que permeten rebaixar i fins i tot deixar a zero la factura tributària en els casos de patrimonis elevats, no tant en canvi en el dels patrimonis mitjans.

La conseqüència de tot plegat és que «de poc serveix tenir una tarifa molt progressiva si els seus efectes són limitats en la pràctica», ja que en les franges més altes es disparen les possibilitats d’escapar a una elevada factura tributària. En l’estudi es realitzen una sèrie de simulacions, de tal forma que si s’incloguessin a la base de l’impost les exempcions de què disfruten les participacions en empreses familiars, la recaptació augmentaria el 87%. Si, a més, se suprimís el límit de renda i patrimoni, l’ingrés potencial de la nova base imposable «multiplicaria per 4,23 vegades la recaptació actual».

Més de quatre milions 

Una altra de les conclusions és que si es gravessin tots els patrimonis de més de quatre milions d’euros, que corresponen a la població més rica dels contribuents del tribut el 2015, només caldria aplicar un tipus impositiu del 0,55% per obtenir el nivell de recaptació actual. El tipus màxim actual és del 2,75% a partir de 10,7 milions d’euros a Catalunya. 

Notícies relacionades

També es destaca en l’estudi l’escàs rendiment de la inspecció tributària en el cas d’aquest gravamen. Entre el 2011 i el 2014, el total d’actes d’inspecció a Catalunya no van representar ni un 0,3% de les declaracions de l’impost presentades.

El de patrimoni és un impost polèmic. José María Durán, investigador de l’IEB, assegura que el tribut és ple de «deficiències en la seva normativa i en els seus resultats». Al seu torn recorda que a la Unió Europea (UE) només s’aplica a França a més d’a Espanya, on a penes aporta entre el 0,3% i el 0,5% del total de la recaptació tributària. A Catalunya aporta més de 450 milions d’euros a l’any, gairebé la meitat del total de tot Espanya. En comunitats com la de Madrid, per exemple, no s’exigeix.