ANUNCI DE CCOO A TWITTER

Mor la sindicalista Josefina Samper, la camarada i dona de Marcelino Camacho

La fundadora del Moviment Democràtic de Dones ha mort a Madrid als 90 anys

20101030 jlr 11

20101030 jlr 11 / JOSÿ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

La dona, camarada i companya del sindicalista Marcelino Camacho, Josefina Samperha mort aquest dilluns a la nit a Madrid als 90 anys, segons ha informat CCOO al seu compte de Twitter.

"Aquesta nit ha mort Josefina Samper, companya de vida i lluita de Marcelino Camacho, que la terra et sigui lleu. DEP", ha escrit el sindicat.

Samper, nascuda al municipi almerienc de Fondón el 1927, va començar a militar a les Joventuts Socialistes Unificades als 12 anys i dos anys més tard es va afiliar al Partit Comunista d'Espanya gràcies a un germà de Santiago Carrillo, a qui va conèixer durant la seva infància a Orà (Algèria), on va haver d'emigrar amb la seva família per buscar feina.

Un dia del 1944 el Partit Comunista va demanar a Josefina que preparés un aperitiu per a tres presos que s'havien escapat d'un camp de concentració. Un d'ells era Marcelino Camacho.

Retorn de l'exili

Es va casar amb el fundador i primer secretari general de CCOO el desembre del 1948, i es va mantenir al seu costat fins a la mort de Marcelino l'octubre del 2010. Van tenir dos fills, Yenia i Marcel.

Josefina, Marcelino i els seus dos fills van tornar de l'exili el 1957 i es van instal·lar al madrileny barri de Carabanchel. Ella mateixa va explicar en alguna ocasió que va escollir aquest barri per la seva proximitat a la presó, intuint el futur que esperava al seu marit.

Després de diverses entrades i sortides de la presó en anys posteriors, Marcelino Camacho va ser processat en l'anomenat procés 1001 el 1973, pel qual tota la direcció de CCOO va ser condemnada a presó. A Marcelino li van caure 20 anys.

El 1975, els condemnats van ser indultats pel rei Joan Carles, i Josefina i Marcelino van poder viure la seva vida i la seva lluita en favor dels treballadors fora de la clandestinitat.

Impulsora de l'associacionisme femení

Militant de CCOO, Josefina Samper va tenir des de ben petita vocació per la lluita obrera i va contribuir amb les seves activitats a l'associacionisme femení.

Juntament amb altres dones comunistes i dones de presos polítics, va impulsar el 1965 el Moviment Democràtic de Dones -germen del moviment feminista-, que tenia per objectiu ajudar a millorar les condicions dels presos polítics. Com a militant del PCE, Samper va participar en la distribució de la clandestina España Popular i va treballar de manera ingent en favor dels immigrants i els presos polítics.

Després de la mort de Marcelino, la seva viuda, que va ser guardonada amb la Medalla d'Andalusia 2016, va seguir difonent el missatge del seu marit en xerrades i conferències perquè les noves generacions continuïn lluitant pels drets dels treballadors.

Notícies relacionades

"L'únic que volia Marcelino era el benestar de l'ésser humà des que neix fins que mor, va lluitar i va pensar que res es regala i que tot s'ha de conquistar. I per conquistar-ho, fa falta preparar-se", afirmava Josefina en un vídeo elaborat per CCOO quan va ser premiada amb la Medalla d'Andalusia.

A les xarxes socials han rebut amb gran tristesa la mort de Josefina Samper. Líders i partits polítics s'han acomiadat a Twitter de la històrica sindicalista.

Temes:

CCOO Obituaris