anunci oficial

El Govern proposa Guindos per al BCE contra del criteri de l'organisme

El ministre diu que Rajoy i ell ja han obtingut els suports necessaris d'altres països

El titular d'Economia dimitirà el 22 de març si és designat pel Consell Europeu per al càrrec

L’Eurogrup haurà d’acordar el 19 de febrer quin candidat proposa per ocupar la vicepresidència del BCE. / JOSÉ LUIS ROCA / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Pilar Santos

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha proposat oficialment el ministre d’Economia, Luis De Guindos, com a candidat a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE). Guindos haurà de competir amb el governador del Banc d’Irlanda, Philip Lane, que també aspira a succeir l’actual vicepresident del BCE, el portuguès Vitor Constancio, a partir de l’1 de juny.

Esgotant l’últim dia de termini, Rajoy va presentar ahir la candidatura de Guindos en contra del criteri que –segons fonts diplomàtiques– havia fet arribar el mateix BCE al Govern. Segons aquestes mateixes fonts, el BCE no veu amb bons ulls el perfil polític de Luis de Guindos pel fet que exerceix com a ministre d’Economia; des de l’organisme s’havia comunicat al Govern la seva preferència per un candidat amb un perfil més tècnic i, preferiblement, dona. 

El BCE, no obstant, no té poder de decisió en aquesta matèria. La capacitat d’elecció resideix en els Estats, a través dels ministres de Finances de l’Eurogrup, en primer lloc, i del Consell Europeu, en última instància. A falta de l’aval del BCE, Rajoy ha optat per jugar a fons la carta diplomàtica per garantir-se el suport d’una majoria reforçada (14 països i el 65% de la població de la zona euro), amb el risc que «els favors al final s’han de tornar», lamenten les fonts consultades.

Missatge de suport de Rajoy

«Tant el president com jo mateix hem obtingut els suports i hi ha moltes probabilitats» que la candidatura espanyola tiri endavant, va dir Guindos en una compareixença davant els mitjans de comunicació acompanyat per membres del seu equip. El ministre va agrair la confiança i el suport rebut del president del Govern, malgrat que Rajoy havia evitat hores abans fer ell mateix l’anunci.

El president es va limitar a expressar el seu aval al fins ara ministre d’Economia a través del seu compte oficial de Twitter. «Espanya presenta un magnífic candidat», va escriure el cap de l’Executiu, destacant el seu «rigor», «experiència» i «fidelitat als principis» de la Unió Europea (UE), així com el seu paper com a responsable de la cartera d’Economia durant la crisi financera i econòmica.

En cas de ser elegit per l’Eurogrup del 19 de febrer, la decisió ha de ser ratificada al Consell Europeu previst per als dies 22 i 23 de març. «Si soc elegit dimitiré immediatament», al març, va dir el ministre. I la seva confiança que resultarà elegit és tan gran que no ha volgut entrar en la qüestió de si també dimitirà en cas de no res­ultar designat. El 2015 Guindos ja va intentar aconseguir la presidència de l’Eurogrup, però va perdre en la seva disputa amb l’holandès Jeroen Dijsselbloem.

La marxa de Guindos obligarà Rajoy a obrir una crisi de Govern en un moment delicat. No obstant, és coneguda la inclinació del cap de l’Executiu a ajudar els que li han sigut fidels i premiar-los, com Jorge Moragas o José Ignacio Wert, per exemple.

PROS I CONTRES / La candidatura de Guindos, no obstant, no ha comptat amb l’aval del PSOE. El seu secretari general, Pedro Sánchez, havia demanat a Rajoy una candidatura espanyola a través d’«una dona experta en política monetària», tal com demanen el mateix BCE i el Parlament Europeu.

Luis de Guindos, no obstant, va treure importància a aquest fet. «No comentaré la posició de tercers», va dir, i va posar sobre la taula els mèrits que –al seu parer– avalen la seva candidatura, que tenen a veure amb haver pilotat la reestructuració del sector financer espanyol i la recuperació de l’economia espanyola.

També va minimitzar el risc que el seu perfil polític com a ministre sigui un llast per a la seva elecció. «L’important és que la persona elegida defensi la independència del BCE, com jo sempre he fet com a ministre», va dir.

Notícies relacionades

Per últim, tampoc va voler entrar en la conveniència que Espanya hagués proposat una dona com a candidata. «Els dos pròxims anys quedaran vacants cinc càrrecs al BCE» i això, segons Guindos, prestarà oportunitats per a una presència femenina més gran en el seu consell executiu. 

¿Qui és Philip Lane?

La seva candidatura, no obstant, xoca amb el mateix inconvenient a què s’enfronta Guindos. No és dona i són diverses les veus que coincideixen que Irlanda, que mai ha tingut un lloc al BCE, podria no estar interessada en el càrrec de Constancio sinó a començar a preparar el terreny i posicionar-se per a un altre dels llocs que quedaran vacants en els pròxims mesos, com el de l’economista en cap del BCE, el belga Peter Praet, el 2019. SILVIA MARTINEZ

Dues setmanes per designar al candidat

.