La Borsa de Tòquio cau el 4,73% arrossegada pel Dow Jones

El preu del ien en relació amb el dòlar es dispara

Operadors de la borsa contemplen les dades econòmiques del dia. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Borsa de Tòquio ha tancat aquest dimarts amb una caiguda del 4,73% en una sessió sagnant marcada per la patacada històrica de Wall Street la vigília, que va disparar el preu del ien davant el dòlar nord-americà.

L'índex Nikkei va tancar amb un retrocés de 1.071 punts fins a situar-se en els 21.610,24 enters, mentre que el segon indicador, el Topix, que agrupa els valors de la primera secció, va baixar 80,33 punts, un 4,4 %, fins a les 1.743,41 unitats.

El parquet toquiota va obrir en vermell però la caiguda es va anar intensificant al llarg de la sessió i va arribar a perdre més de 1.500 punts i un 7,06%, la seva pitjor baixada intradia en 18 anys.

Pànic dels inversors

Els inversors a Tòquio van reaccionar amb pànic a la caiguda del principal índex novaiorquès, el Dow Jones, que aquest dilluns es va deixar un 4,6 % i va registrar la pitjor disminució en punts de la seva història, al baixar 1.175 enters.

A la caiguda del Dow Jones s'hi va sumar el retrocés de l'S&P 500, que va baixar un 4,10%, el descens més gran des de l'agost del 2011, mentre que l'índex compost del mercat Nasdaq va restar 3,78%.

La caiguda lliure a Nova York va estar motivada pel temor a una alça més agressiva dels tipus d'interès que pugui repercutir en la inflació de la primera economia mundial, que ja fa diversos dies que està en el punt de mira per l'alça dels rendiments del Tresor.

El Nikkei va accentuar les seves pèrdues després que la divisa japonesa, el ien, experimentés una temuda apreciació davant el dòlar nord-americà, una tendència que perjudica els exportadors japonesos i que va acabar de minar l'ànim dels inversors.

El bitllet verd va passar en pocs minuts d'intercanviar-se al voltant dels 109 iens a situar-se en un pic de 108,62 iens i va arrossegar el selectiu de referència nipó més d'un 7% momentàniament.

Notícies relacionades

El ministre nipó d'Economia, Comerç i Indústria, Hiroshige Seko, ha dit avui després de l'abrupta caiguda que seguirà vigilant el mercat i ha tret importància a la caiguda assenyalant el bon moment que viuen els guanys d'empresarials al país asiàtic.

"Els beneficis corporatius estan en nivells rècord i la tendència de l'economia japonesa no és gens pessimista", ha manifestat Seko en declaracions recollides per l'agència de notícies Kyodo.