L'Ibex tanca amb una caiguda del 2,53% enmig d'una elevada volatilitat

Wall Street s'instal·la en una muntanya russa, mentre que els mercats asiàtics i europeus mitiguen les pèrdues

L'Ibex tanca amb una caiguda del 2,53% enmig d'una elevada volatilitat

Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nom de la borsa és volatilitat. L'ensurt de Wall Street de dilluns a la nit amb pèrdues inesperades del 4,6% s'ha convertit en l'obertura d'aquest dimarts en la recuperació de part del que s'havia perdut en la vigília. Encara que abans s'havien tornat a registrar descensos en els mercats. "Hem tingut una venda massiva de títols, seguida d'una compra massiva", ha explicat Peter Kenny, un analista independent a l'agència Bloomber. "S'ha produït una variació de gairebé 1.000 punts", ha afegit.

L'erràtica evolució del mercat novaiorquès s'ha encomanat als mercats europeus. Encara que abans les borses asiàtiques i també les continentals havien seguit l'estela del mercat nord-americà. Davant la situació de màxims, els inversors presten atenció a qualsevol indici que pugui apuntar a les retallades. Amb el nou president de la Reserva Federal, l'expectativa que la pujada de tipus d'interès sigui més elevada del que s'havia previst fins ara ha portat cert nerviosisme als mercats. La pujada de tipus, que resulta beneficiosa per a la renda fixa i els bancs, té efectes més nocius per a les expectatives de beneficis de les empreses i per a la renda variable. 

"Ni la situació econòmica d'Europa, ni la situació dels mercats és igual que la de Nova York, a la llarga, no tenen per què seguir la mateixa tendència", ha comentat Jaume Puig, director general de la gestora de GVC Gaesco. Però això no impedeix, no obstant, que, davant la situació de confusió dels mercats, Wall Street marqui la pauta per a totes les borses.

Notícies relacionades

Tant és així, que els indicadors europeus han seguit l'evolució de Nova York. Tot i que l'Ibex 35 ha reaccionat amb una retallada del 3,31% en les primeres hores de cotització. Després de l'obertura de Nova York, l'indicador ha registrat certa recuperació. Al tancament ha aconseguit limitar els danys a una caiguda del 2,53% i tanca en els 9.810 punts. El mateix ha passat amb altres indicadors europeus, que han millorat l'evolució a mesura que ha avançat la jornada, encara que les principals places han tancat amb descensos per sobre de l'1,8%. 

Els analistes intenten donar una interpretació coherent a la situació: "Pot ser que les valoracions siguin massa exigents malgrat el fort creixement dels beneficis empresarials; pot ser que la por a més pujades de tipus als EUA de les desitjades pels operadors de mercat els hagi portat a reposicionar les carteres; o que els algoritmes que regeixen els mercats de futurs tinguessin més incidència de l'habitual. Qui sap si simplement és una recollida de beneficis o si, en canvi, estem davant l'inici d'un mercat baixista, apostem per la primera possibilitat", ha dit Jorge González, director d'inversions de Tressis.