LLUITA CONTRA LA DISCRIMINACIÓ LABORAL

CCOO i UGT donaran cobertura legal a la vaga de dones del 8 de març

Els sindicats majoritaris recolzaran l'aturada internacional al carrer i als centres de treball

Exigeixen al Govern mesures per acabar amb la bretxa salarial i a favor de la conciliació

zentauroepp33782506 brecha salarial180126192328

zentauroepp33782506 brecha salarial180126192328 / REBECCA COOK

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

En l’agenda que els sindicats majoritaris CCOO i UGT desenvoluparan aquest any hi tenen un lloc destacat tota classe de mesures per posar fi a la discriminació entre dones i homes. Aquest assumpte travessarà els fòrums i les taules de negociació de les centrals amb les organitzacions empresarials i el Govern al considerar impropi que al segle XXI les dones encara siguin les més perjudicades en matèria de salaris, jornada laboral i ajudes, com ara la maternitat i la conciliació.

L’estratègia sindical té diversos fronts i un d’ells és sumar-se a l’aturada internacional de dones convocada a tot el món per diverses organitzacions del moviment feminista per al 8 de març vinent. Encara que la idea va sorgir el 2016 com a resposta a la «violència social, legal, política, moral i verbal» contra les dones, és el primer any que les centrals espanyoles no només donaran suport sinó també cobertura legal a les que vulguin secundar l’aturada. Es tracta que la vaga també la convoquin els sindicats, sensibilitzin i n’informin als centres de treball i responguin per les dones i els homes en cas de represàlies de les empreses.

Queda per fixar la durada de l'aturada en coordinació amb el moviment feminista 

Avui mateix, les responsables de les secretaries de la Dona, Elena Blanco (CCOO) i Cristina Antoñanzas (UGT), anunciaran la durada de l’aturada (unes hores o una jornada) i d’altres mobilitzacions i propostes que prendran després de coordinar-se amb les organitzacions feministes. Unai Sordo i Josep Maria Álvarez assistiran a la roda de premsa per donar suport a la campanya de les sindicalistes.

Junts i per separat, els dos sindicats desplegaran accions de sensibilització. Amb la incorporació massiva de les dones al mercat de treball en les últimes dècades, han sortit a la llum les bretxes que inclinen la balança de la desigualtat cap a elles: els salaris, l’ocupació i els drets com a treballadores.

En la reunió que la setmana passada va celebrar el consell confederal de CCOO, Sordo ja va anunciar que el 8 de març es portarien a terme aturades laborals per denunciar «la violència masclista, la bretxa salarial, la precarització del treball, la segregació ocupacional i la desigualtat econòmica i social».

Treballar gratis

La UGT ha rellançat la seva campanya de sensibilització contra el temps de més (al voltant de dos mesos a l’any) que les dones europees treballen gratis segons la bretxa salarial, que a Espanya frega el 15%, cosa que, cal recordar, tindrà repercussions en les futures pensions. 

Reclamen una llei que obligui les empreses a publicar els salaris d'homes i dones 

Les mesures contra la discriminació de les dones en l’àmbit laboral han de passar aquest any, segons les centrals, a la negociació col·lectiva i han d’adquirir forma de llei. En aquest sentit, la UGT proposarà que una llei obligui les empreses a fer públics els sous dels homes i les dones per evitar la bretxa. La mesura, vigent en altres països europeus, ha d’esquivar a Espanya la dificultat que el teixit empresarial està format en el 90% per pimes en què escasseja la representació sindical. El problema és determinar quines empreses estarien obligades a facilitar aquestes dades i a qui en cas que no hi hagi delegats sindicals.

Notícies relacionades

Alemanya i Islàndia han adoptat iniciatives legislatives en aquest sentit. La primera obliga les empreses de més de 250 treballadors a publicar els salaris dels homes i les dones i a equiparar-los. En la segona, per la qual s’inclina la UGT, la publicitat és obligatòria per a totes les empreses de més de 25 empleats i han de demostrar que compleixen amb la igualtat perquè en cas contrari seran sancionades.

La resposta de Mariano Rajoy dijous passat –quan li van preguntar sobre si el Govern pensa legislar per reduir les diferències en les retribucions va dir: «no ens fiquem ara en això»– va causar indignació en amplis sectors polítics i socials i va donar més forces al moviment de cara al 8 de març vinent. El president es va espolsar un tema de sobre al mateix temps que en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos un panel de debat format exclusivament per dones reclamaven el seu lloc en tots els àmbits de poder.