evolució del mercat

L'activitat immobiliària es redueix a l'octubre però els preus es mantenen

Les taxacions a Catalunya van descendir un 11% el mes passat mentre que van augmentar a Espanya

Només 12 de les 100 promocions que es venen a BCN ofereixen preus inferiors als 300.000 euros

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Mentre que a la resta d’Espanya ha continuat a l’octubre la tendència a l’alça que s’observava en els nou primers mesos de l’any en l’activitat del sector immobiliari, a Catalunya hi ha hagut un fre de les peticions de taxacions, fins al punt de situar-se un 10% per sota del nivell registrat l’octubre del 2016. Les taxacions són sol·licitades pels bancs o els seus clients per portar a terme la compravenda d’immobles i concedir la hipoteca. Són un indicador de les operacions de compravenda que es produiran en el mercat. Durant els primers nou mesos de l’any, les demandes de taxacions a Espanya han augmentat a un ritme del 15%, mentre que a Catalunya van augmentar a un ritme del 13% en els primers tres trimestres de l’any.

    

Segons posa de manifest la taxadora Tinsa, a l’octubre es va mantenir la tendència a Espanya, però Catalunya va trencar el seu ritme de creixement. «És un símptoma de menor activitat, tot i que encara no tenim dades que això s’hagi traslladat als preus», han explicat fonts de la taxadora. També s’ha de veure si aquesta tendència és puntual –relacionada amb els últims esdeveniments polítics– o conjuntural. El que sembla més cert és que els preus de la vivenda no s’han ressentit per la situació i es mantenen en nivells màxims des de la recuperació de la crisi a les zones de gran demanda, com Barcelona i Madrid.    

    

Això, almenys, és el que es deriva de l’anàlisi de l’oferta d’obra nova que està en el mercat en aquests moments. Sense anar més lluny, de les 100 promocions que comercialitzen les seves vivendes –la part més gran sobre plànol, de manera que en molts casos ni s’han començat– a la capital catalana, només 12 tenen ofertes mínimes per sota dels 300.000 euros, segons les dades que gestiona la firma immobiliària Cold­well Banker, que porta a terme diverses promocions a Catalunya. En les ofertes més barates, només una o dues vivendes es comercialitzen al preu més baix, la resta són sensiblement més cares. La firma ­i-now Inmobiliaria, per exemple, comercialitza una promoció de 14 vivendes al Carmel. La més barata es ven a 198.000 euros. Es tracta d’un pis de 67 metres quadrats i dues habitacions. La resta de pisos tenen preus que van des dels 205.000 fins als 364.000 euros, que es corresponen amb l’àtic de 92 metres quadrats i tres habitacions.

    

Per descomptat, el Carmel no està considerada un zona prime de Barcelona. Els preus que es demanen i es paguen estan lluny dels exigits en districtes com Sants, l’Eixample, Sarria, les Corts, Sant Gervasi o Pedralbes, i només són comparables amb els dels barris més allunyats del centre: Sant Andreu, la Marina o Sant Martí. Trobar una vivenda amb un valor inferior als 400.000 euros és pràcticament impossible als districtes més destacats de la ciutat. «La nostra mitjana de preus està entre els 400.000 i els 600.000 euros. Aquest rang permet l’entrada dels compradors nacionals i també dels estrangers, que són els que han mantingut el mercat en els últims anys», explica Josep Poch, director general de la immobiliària Coldwell Banker.

VENDES MILIONÀRIES

«A l’octubre hem realitzat vendes per valor d’11 milions», afirma Poch. «En aquestes vendes s’hi inclou una operació de sis milions, una altra d’1,8 milions, dues de 600.000 i altres de menys valor», descriu Poch. Aquesta activitat, d’alguna manera, eludeix el fet que la tensió política derivada del procés s’hagi traduït en una aturada de les operacions, com apunten les taxacions. No obstant, la immobiliària precisa que es tracta de transaccions que s’havien gestionat abans de setembre i que han culminat durant l’últim mes. S’haurà de veure els càlculs que es realitzen en els pròxims mesos. 

Notícies relacionades

    

Encara que les operacions de compra realitzades pels clients nacionals s’han equilibrat ja amb les dels estrangers, el cert és que són aquests segons els que mantenen el suflé de preus a Barcelona. «Estan disposats a pagar preus més alts», afirma Ricard Guinart, gerent de la immobiliària Casa, firma que acaba de posar en marxa una promoció de luxe al barri de Pedralbes.