REACCIÓ INDEPENDENTISTA

Els independentistes criden a retirar diners en efectiu dels bancs aquest divendres

Vídeo de Crida per la Democràcia en què explica la filosofia de les accions directes pacífiques que planteja. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Crida per la Democràcia, la plataforma independentista de mobilització a les xarxes socials vinculada a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), juntament amb Òmnium Cultural, ha posat en marxa una campanya d’«accions directes pacífiques» per demostrar que aquest col·lectiu pot exercir pressions molt més fortes i efectives que les clàssiques manifestacions de protesta. La primera d’aquestes accions directes tindrà lloc a partir de les vuit del matí d’avui, divendres, «prioritàriament de 8.00 a 9.00 hores» i consistirà a fer acte de presència en les oficines bancàries d’alguns dels cinc principals bancs i «retirar la quantitat que vulguis en efectiu».

«No ho oblidis, són els teus diners», recalquen. A més, afegeixen als clients de CaixaBank i Banc Sabadell que «expressin el seu desacord amb la decisió de traslladar la seva seu fora de Catalunya». Respecte a l’ús, recomanen fer amb els diners trets «el que et plagui: compra setmanal, un capritx», el que sigui.  El límit per pagar en efectiu està fixat en 3.000 euros actualment.

Les mobilitzacions pretenen ser una resposta a l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, líders de l’ANC i Òmnium, respectivament, i destaquen que encara que es tracti de petites accions, si les realitzen milions de persones acaben tenint molta força. Òmnium i la Crida han acompanyat la campanya amb un vídeo en què es fa incidència en la «força de la gent». 

Notícies relacionades

LES ENTITATS, ASSABENTADES / Algunes de les entitats financeres han assenyalat tenir coneixement que s’estarien preparant accions contra les oficines. Fonts del Banc Sabadell han destacat a més que esperen que avui col·lectius independentistes intentin bloquejar l’operativa de les oficines perquè aquestes no puguin funcionar amb normalitat. Creuen que pugui haver-hi actuacions similars a les que han protagonitzat els últims anys els col·lectius de defensa dels desnonats. 

En aquest sentit, les mateixes fonts comenten la possibilitat que a primera hora del matí, quan es produeixi l’obertura de les oficines, s’organitzin llargues cues de persones en aquestes per evitar que els clients habituals puguin realitzar operacions. Es tracta d’un divendres amb molta activitat financera i de cobraments i pagaments.