CONSEQÜÈNCIES DE LA DUI

¿Què passa amb els meus diners en cas d'independència de Catalunya? 5 claus

Els bancs asseguren que respectarien la legalitat espanyola encara que Catalunya es declari independent

Això garantiria la seguretat dels dipòsits en un primer moment i allunya el fantasma d'un 'corralito'

Oficina de Kutxabank a Barcelona.

Oficina de Kutxabank a Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

La falta d'antecedents recents fa que una declaració d'independència de Catalunya obri un escenari inèdit i incert en el sector financer. Diferents fonts bancàries sostenen que els clients poden estar tranquils després que els principals bancs catalans hagin tret la seva seu social de la comunitat. No obstant, alguns aspectes dependrien de l'evolució dels esdeveniments.

¿Quina legalitat respectarien els bancs?

Com que sembla evident que una declaració d'independència de Catalunya no seria reconeguda per Espanya ni per la Unió Europea, la pregunta fonamental és quina seria la legalitat que reconeixerien els bancs amb activitat a la comunitat. En el sector asseguren que l'espanyola, no la catalana que pogués emanar de les institucions autoproclamades sobiranes. Ja el 2015, les dues patronals financeres, l'AEB i la CECA, van defensar que "en tot moment s'ha de preservar l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya".

¿Així doncs, per què hi ha bancs catalans que han traslladat la seva seu social?

Com que Espanya i la UE no reconeixerien la independència de Catalunya, els bancs amb seu a la comunitat seguirien tenint accés a la imprescindible liquiditat que subministra el Banc Central Europeu (BCE) i es mantindrien sota la supervisió d'aquest o del Banc d'Espanya, en funció de les seves dimensions. Tot i això, entitats com CaixaBank i Sabadell han traslladat les seves seus per tranquil·litzar els seus clients i accionistes i frenar la fuga de dipòsits i la caiguda de l'acció que estaven començant a patir. A la regió, de fet, només persisteixen dues petites cooperatives de crèdit no cotitzades: Caixa Guissona i la Caixa d'Enginyers. Els diners són porucs i fugen de la incertesa.

¿Estan en risc els meus estalvis?

Una vegada més, com que la independència no seria reconeguda, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) espanyol -o algun cas, com el d'ING, d'altres països de la UE- seguiria garantint 100.000 euros per client i entitat en tots els bancs amb presència a Catalunya (que guarden 189.665 milions d'euros amb dades del juny), no només en els catalans d'origen. És el que s'afirma en el sector, i a més amb el que compta la Generalitat: "Això és així perquè una declaració d'independència no implica immediatament la creació d'una Catalunya independent ni la seva continuïtat o exclusió de la UE. No oblidem que perquè l'estat català quedi fora de la UE o l'euro, primer Espanya hauria de reconèixer la seva independència, cosa que no passarà a curt termini".

¿Hi pot haver un 'corralito'?

Notícies relacionades

Tècnicament no tindria per què, però el risc no es pot descartar del tot. De nou, les entitats financeres seguiran comptant amb la fonamental liquiditat del BCE pel no reconeixement de la independència. No obstant, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va proposar fa uns dies un "control de capital i fluxos de capital a Catalunya per garantir, com a mínim durant un temps, donar la capacitat de funcionar a la república". També el Consell Assessor per a la Transició Nacional va admetre el 2013 la "possibilitat d'un 'corralito'", encara que en el seu cas el veia com un fruit que "l'estratègia del Govern espanyol de crear resistència i la resposta ciutadana a Catalunya pot arribar a crear una situació d'inestabilitat financera". Amb tot, els bancs asseguren que si rebessin la instrucció de bloquejar les sortides de fons per part d'una Generalitat autoproclamada independent no la respectarien perquè seria il·legal segons la normativa espanyola i creuen que la Generalitat no tindria capacitat per imposar-lo. En canvi, sí que seria un problema que s'estengués la por i els clients comencessin a treure en massa els diners dels bancs: això desestabilitzaria el sector financer i perjudicaria seriosament l'economia catalana i espanyola, i amb això els seus ciutadans. En aquest escenari improbable i perillós, hi ha la possibilitat que es decretés un 'corralito', però sembla molt complicat que succeeixi.

¿Què passaria si la Generalitat aconseguís imposar una independència real sense acord amb Espanya?

Sembla un escenari improbable, vista la posició d'Espanya i la UE, i tenint en compte que el mateix Artur Mas ha reconegut que Catalunya no està preparada per a una "independència real". Però arribat el cas, la situació per als clients bancaris seria molt més complexa. La Generalitat compta que el FGD espanyol segueixi cobrint els dipòsits catalans fins que es creï un FGD català, i espera acordar amb el Govern central que aquest últim rebi els fons que corresponen a Catalunya del fons estatal. Però no està gens clar que l'Executiu de Rajoy ho acceptés. La Generalitat assegura, així mateix, que les entitats amb presència a Catalunya podrien accedir a la liquiditat del BCE, però també hi ha seriosos dubtes al respecte.