pols secessionista

¿Què són els comptes mirall o virtuals?

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La inestabilitat institucional desencadenada pel pols secessionista a Catalunya ha causat un efecte inesperat en el sector financer català. Difícil de quantificar el fenomen encara però constatable en el dia a dia de les sucursals bancàries, molts clients demanen a les entitats la manera de traslladar físicament els seus comptes fora de Catalunya. Davant aquesta demanda, i per evitar fugues de dipòsits a altres entitats, els bancs i les caixes amb oficines a Catalunya s'han vist obligats a oferir alternatives. 

Obertura d'un compte virtual o sense referència física

El compte virtual o sense referència en una oficina física s'ofereix en algunes entitats. El domicili fiscal s'acostuma a situar a Madrid. El trasllat de compte implica un canvi de numeració dels comptes. La gestió d'aquests canvis es pot fer a les mateixes oficines físiques o a través de banca telefònica.  

Compte amb oficina física

Altres entitats ofereixen la possibilitat d'un trasllat de compte a una oficina amb referència física, a elecció del client, en alguna oficina aragonesa o del País Valencià és el més habitual, segons les fonts consultades. L'estratègia de les entitats és donar tranquil·litat i satisfer la demanda dels clients com a prioritat. Per fer el canvi no és necessari desplaçar-se a l'oficina en qüestió. Qualsevol tràmit es pot fer des de qualsevol sucursal de la xarxa.

Comptes mirall

Una altra possibilitat és l'anomenat compte mirall o compte temporal amb domicili fiscal fora de Catalunya que reflecteix els moviments del compte de referència de manera automàtica. En últim terme, l'objectiu principal és evitar el bloqueig de dipòsits en el cas d'una DUI però mantenint el número de compte.

El tràmit

La inquietud del petit estalviador és percebuda com una amenaça per a les oficines físiques, que han de justificar la seva existència amb la captació de recursos i un saldo de dipòsits estable. Per aquesta raó, si el client demana un trasllat d'oficina des de la seva pròpia sucursal és fàcil que el director posi traves a un tràmit que no passa de ser un apunt administratiu. Les oficines de banca telefònica són les protagonistes de la situació al gestionar de manera centralitzada l'obertura d'aquests comptes virtuals.

Excusa per al tancament d'oficines

El temor velat al si dels bancs és que l'obertura massiva de compte mirall o sense vinculació amb oficines físiques obri la veda per a la desaparició d'oficines, cosa que està sempre en la ment de la majoria dels gestors d'entitats financeres com a mecanisme d'estalvi de costos.

Costos

Notícies relacionades

Davant la petició dels clients, les entitats financeres intenten cobrar pel manteniment del nou compte, però per la possibilitat de pèrdua del client i els seus diners és possible negociar que es puguin eludir els costos de manteniment, encara que sigui de manera temporal. En qualsevol cas, la negociació és possible amb els serveis de banca telefònica i menys amb els responsables de l'oficina, l'objectiu dels quals és mantenir en la mesura del possible la comptabilitat de la seva unitat de negoci sense canvis.

Transparència fiscal

L'efecte econòmic d'aquest trasllat de fons del client fora de Catalunya pot ser gairebé nul per a les entitats, ja que el cost electrònic de la gestió de comptes és inapreciable. No obstant, sí que pot ser rellevant des del punt de transparència fiscal per a aquests clients en un cas de conflicte d'administracions després d'una declaració unilateral.