POLS SOBIRANISTA

La vaga general a Catalunya depèn de la DUI i de la reacció de l'Estat

Desconvocat el primer dia d'aturada previst en la convocatòria, aquest dimarts, 10 d'octubre

Intersindical-CSC assegura que activarà les altres jornades fins al dia 16 en funció dels esdeveniments polítics

zentauroepp40394208 barcelona 03 10 2017 estaci n de la sagrera durante la jorna171003083529

zentauroepp40394208 barcelona 03 10 2017 estaci n de la sagrera durante la jorna171003083529

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

La vaga general Catalunya depèn del que passi aquest dimarts i els pròxims dies al Parlament i de la reacció del Govern central. De moment, el sindicat que promou la vaga ha anunciat la desconvocatòria del primer dia d'aturada previst per al dimarts 10 d'octubre. El sindicat Intersindical-CSC va presentar la setmana passada una convocatòria d'una nova vaga general a Catalunya entre els dies 10 i 16 d'octubre, que executarà en funció de la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la Cambra catalana i la reacció del Govern central. A més, un altre sindicat (Intersindical Alternativa de Catalunya) ha registrat un preavís d'aturada general del 16 al 20 d'octubre.

Fonts d'Intersindical-CSC han reconegut que han de debatre l'estratègia, però es presumeix que es produirà la declaració unilateral d'independència (DUI) i que una reacció virulenta de les forces de l'Estat suposaria l'execució immediata de la convocatòria de la vaga per al dimecres 11. Si es produeix o no aquesta decisió sindical dependrà d'una reunió d'última hora en el si del sindicat. 

Serveis mínims

El Departament de Treball ha fixat, en previsió de la vaga fins al 16 d'octubre, uns serveis mínims més elevats que en l'anterior aturada del 3 d'octubre. El metro, el bus i Ferrocarrils de la Generalitat funcionaran al 50% en les hores punta (6.30 a 9.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores) i al 25% la resta de la jornada, mentre que Rodalies ho farà al 33%.

El preavís de la convocatòria va ser registrat al Departament de Treball la setmana passada. Aquesta convocatòria es va fer després de la que van presentar quatre sindicats, entre ells també Intersindical-CSC, que preveia diversos dies dels quals únicament es va portar a terme dimarts passat.

A l'haver presentat el preavís el divendres 29 de setembre, el primer dia hàbil per fer vaga serà el dimarts dia 10 al ser el primer després del termini mínim de 10 dies d'antelació. La central sindical independentista ja va indicar que administrarà els set dies de vaga general convocats "en funció dels esdeveniments que es vagin succeint". [Segueix les últimes notícies sobre la independència de Catalunya en directe.]

Notícies relacionades

Aquest dilluns havia de ser una jornada clau per saber si el sindicat cridarà a la vaga. Fonts sindicals confirmen que dependrà de la resposta que doni el Govern central a la possible declaració unilateral d'independència que es pugui aprovar al Parlament.

Front sindical

Intersindical-CSC ha mantingut contactes amb els altres tres sindicats que també van convocar l'anterior vaga general d'aquesta setmana (CGT, IAC i COS) per tornar a unir forces. A més de la vaga general, la Taula per la Democràcia també va convocar una "aturada de país" amb acords en administracions i empreses per donar permisos retribuïts. De moment, la Taula per la Democràcia, de la qual formen part CCOO, la UGT, USOC, Òmnium, l'ANC i fins a un total de 40 entitats, no s'ha pronunciat sobre una nova protesta.