MESURA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

El màxim mensual d'ingressos per al bo social va de 807 a 1.345 euros

El límit de consum anual per al descompte oscil·la de 1.200 a 3.600 Kwh a l'any, segons el nombre de membres de la família

Barcelona. (Barcelones)  31.03.2013.   Economia.  Rebaja de la factura de la electricidad.   130331   JP     ex 0094        en la foto:   Instalacion de contadores de electricidad de una comunidad.             Foto:  PUIG, JOAN

Barcelona. (Barcelones) 31.03.2013. Economia. Rebaja de la factura de la electricidad. 130331 JP ex 0094 en la foto: Instalacion de contadores de electricidad de una comunidad. Foto: PUIG, JOAN / Joan S. Puig Pasqual

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El màxim d’ingressos mensuals per beneficiar-se del nou bo social de la llum és de 807 euros, xifra que equival a 1,5 vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) en 14 pagues a les llars sense fills menors.

Aquest és el límit per a aquest descompte del 25% en el rebut de la llum amb tarifa regulada (PVPC) que s’inclou en el reial decret per a un nou bo social que va publicar ahir el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), aprovat divendres passat pel Govern central.

En el cas que amb la família hi convisqui un menor, els ingressos mensuals màxims són de 1.076 euros (dues vegades l’IPREM en 14 pagues) i de 1.345 euros mensuals (2,5 vegades) quan hi hagi dos menors a la família.

Al seu torn, els llindars de renda anteriors s’incrementaran en 0,5 vegades l’IPREM quan hi hagi víctimes de violència sexista, del terrorisme o algun membre amb una discapacitat superior al 33%.

Aquesta rebaixa del 25% en el rebut és per als consumidors denominats «vulnerables». S’hi inclouen aquelles llars formades per pensionistes amb pensions mínimes i totes les famílies nombroses també considerades vulnerables.

La rebaixa serà del 40% per a la categoria de «consumidors vulnerables severs», que són aquells en què la renda familiar «sigui inferior a la meitat dels llindars establerts per als vulnerables».

Risc d'exclusió social

El reial decret estableix una tercera categoria, la de consumidors en risc d’exclusió social, que, a més de tenir rendes per sota del llindar fixat per als severs, són atesos pels serveis socials de la seva comunitat autònoma i aquesta els paga almenys el 50% de l’import de la seva factura. A aquests no se’ls podrà tallar la llum en cas d’impagament i per a això la nova regulació estableix un mecanisme pel qual les comercialitzadores d’electricitat hauran de fer una aportació financera addicional, assumint la resta del rebut que no cobreix la comunitat autònoma.

En tots els casos s’estableixen uns límits màxims de consum elèctric anual als quals serà aplicable el descompte del bo social. Quan la unitat familiar estigui formada per una sola persona serà de 1.200 quilowatts (kwh); de 1.680 kwh, quan convisqui a la llar un menor o sigui una sola persona amb una pensió mínima; 2.040 kwh, quan a la casa hi hagi dos menors; i 3.600 kwh, quan siguin famílies nombroses.

En la majoria dels països europeus, aquestes ajudes als consumidors més necessitats van a càrrec dels pressupostos públics. El Ministeri d’Energia assegura que el cost del bo social és assumit per les empreses comercialitzadores com «un servei d’interès general, sense carregar-lo sobre els consumidors o els Pressupostos de l’Estat».

Uns 230 milions de cost

Notícies relacionades

El ministeri que dirigeix Álvaro Nadal va estimar que el nou sistema té un cost d’entre 230 i 235 milions anuals, davant dels 180 o 200 milions de l’actualitat. Està previst que cobreixi uns 2,5 milions de llars, una xifra similar als 2,4 milions de l’actualitat amb el sistema el finançament del qual va invalidar l’any passat el Tribunal Suprem. El reial decret recull, a més, mesures per reforçar la protecció al consumidor, entre les quals hi ha l’ampliació de dos a quatre mesos del termini per tallar el subministrament, una vegada es produeix l’impagament de consumidors vulnerables.

Els usuaris que ja disposen del bo social el podran mantenir durant sis mesos sense necessitat de renovar-lo i pròximament es posarà en marxa una aplicació informàtica per verificar la informació disponible sobre la renda dels sol·licitants a l’Agència Tributària, encara que també es podrà demanar presentant l'interessat la declaració de l'IRPF.