Una periodista de NHK, nou cas de mort per excés de feina al Japó

La cadena pública informa tres anys després que la treballadora Miwa Sado va morir d'un problema cardíac provocat per les llargues jornades laborals

zentauroepp15498114  imagen de la sede central de la televisi n estatal japonesa171005091307

zentauroepp15498114 imagen de la sede central de la televisi n estatal japonesa171005091307

1
Es llegeix en minuts
Efe / Tòquio

Una periodista de 31 anys de la cadena NHK va morir el 2013 a causa de les seves llargues jornades laborals i la falta de descans, ha reconegut ara la corporació pública nipona, en el que suposa un nou cas de mort per excés de feina al Japó.

L'autoritat laboral de Tòquio va establir el maig del 2014 que Miwa Sado, que treballava a les oficines de la NHK en aquesta capital, va fer 159 hores extres i només va descansar dos dies el mes previ a la seva mort com a resultat d'una "insuficiència cardíaca congestiva", ha relatat un comunicat de la cadena pública.

La periodista estava al càrrec de la informació local i va cobrir en el període de poc més d'un mes les eleccions al Govern de Tòquio i les de la Cambra alta del Parlament, que es van celebrar el 21 de juliol, tres dies abans de la seva mort.

Petició de la família de la reportera

La cadena pública va reconèixer que ha decidit informar sobre la causa de la mort de Sado tres anys després que les autoritats la consideressin com a 'karoshi' (mort per excés de feina en japonès) per petició de la família de la periodista, que busca que no es torni a repetir un cas com aquest.

En un comunicat, NHK ha assegurat que es pren "molt seriosament" la mort de la seva companya i que la cadena està ara "revisant el sistema de treball dels empleats per introduir-hi canvis i així garantir la salut dels treballadors".

Alarma al país

Diversos casos alarmants de mort per excés de feina han revifat recentment al Japó la inquietud al país asiàtic sobre la salut laboral nacional, i sobretot pel seu problema més extrem, el 'karoshi'.

El Govern va publicar el 2016 un informe en resposta a aquests casos que mostrava que al Japó gairebé una quarta part dels empleats poden arribar a superar el màxim de 80 hores extres al mes estipulades per la legislació del país.

Mesures per prevenir més morts

Notícies relacionades

A més, la repercussió dels incidents va portar l'Executiu a aprovar el desembre passat un paquet de mesures d'emergència destinades a prevenir noves morts i a incrementar la vigilància sobre les empreses per garantir que compleixen el reglament.

El 2015, almenys 2.159 persones es van suïcidar al Japó per causes relacionades amb la feina -675 d'elles per cansament-, segons el Ministeri de Treball.