PROTESTA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE L'1-O

"Aturada de país" i vaga general a Catalunya

Generalitat, ajuntaments i empreses pacten abaixar la persiana mitjançant permisos retribuïts en protesta per la violència de l'1-O

zentauroepp40370821 spanish guardia civil guards drag a man outside a polling st171001193633

zentauroepp40370821 spanish guardia civil guards drag a man outside a polling st171001193633 / RAYMOND ROIG

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

Les càrregues de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil durant la jornada del referèndum de diumenge tindran avui, dia 3, una resposta ciutadana. Catalunya afronta una doble convocatòria de vaga general de quatre sindicats encapçalats per la CGT i un nou format denominat «aturada de país» que ha sigut organitzada per la nova entitat Taula per la Democràcia. 

Entre la vaga i l’aturada cívica, les centrals sindicals, algunes patronals i entitats socials s’han proposat demostrar el rebuig de la societat catalana a la violació de drets fonamentals. Les protestes es van iniciar ahir amb concentracions en centres de treball, ajuntaments i altres llocs públics.

Per al dia d’avui hi ha convocades concentracions de la Taula per la Democràcia a l’institut Ramon Llull, un dels centres de votació afectats per les càrregues policials, i a la plaça de la Universitat. A més a més, la CGT ha convocat les seves pròpies concentracions.

A tota la societat 

La protesta central convocada pels sindicats CCOO, UGT i USOC, entre altres, i les entitats de la Taula per la Democràcia consisteix en una «aturada de país» de 24 hores. La convocatòria està adreçada a «tota la societat, patronals, empresaris, sindicats, treballadors autònoms, entitats, institucions i tota la ciutadania de Catalunya».

Els líders de CCOO i la UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, es van desmarcar de la convocatòria de la vaga general portada a terme per altres sindicats i van matisar que la resposta a la violència de diumenge «no ha de recaure en les esquenes dels treballadors», de manera que van defensar que s’arribi a acords al si de les empreses.

Aquests pactes inclouen la concessió de permisos retribuïts, de tota la jornada o parcials, a la Generalitat, ajuntaments i algunes empreses privades que s’han sumat a la mobilització. En altres casos s’ha optat per treballar a porta tancada o per canviar les hores de feina pel 12 d’octubre.

Dret de vaga 

Qualsevol treballador es pot sumar a la vaga general a l’existir una convocatòria que empara legalment l’exercici del dret de vaga, segons va recordar ahir el Departament de Treball, de manera que desmentia l’advertència d’il·legalitat de Foment del Treball.

La Conselleria de Treball ha fixat nous serveis mínims de cara a la vaga general d’avui en la tercera ordre que publica des de divendres. Malgrat que havia arribat a fixar-los en un 50% del servei de metro i autobús en les hores punta i un 25% la resta del dia, finalment els ha deixat en un 25% únicament en les hores punta.

La convocatòria de la vaga general va ser secundada inicialment pels sindicats CGT, COS, Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Malgrat que inicialment el preavís de vaga registrat afectava els dies del 3 al 9 d’octubre, les organitzacions convocants van delimitar la convocatòria al dimarts dia 3. En la presentació de la vaga van indicar que la convocatòria té com a objectiu «lluitar contra la repressió i per les llibertats».

Reunió amb Junqueras 

Els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) han secundat un manifest de la Taula per la Democràcia que crida a paralitzar Catalunya el dia 3 amb acords a les empreses i demanen iniciatives «imaginatives». 

El suport de CCOO i la UGT a aquesta aturada, no pas vaga, es produeix després d’una reunió que va tenir lloc diumenge a la tarda amb altres entitats socials i amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. 

Notícies relacionades

Fins a la tarda del dia del referèndum, CCOO i la UGT no s’havien sumat a la convocatòria de vaga general, tot i que sí que es van manifestar en defensa de les institucions catalanes i dels drets fonamentals de la democràcia en resposta a les detencions i els registres practicats per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la Generalitat com a conseqüència de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre.

La iniciativa de creació de la nova Taula per la Democràcia va sorgir arran d’aquests escorcolls i aquestes detencions practicats pels cossos de seguretat de l’Estat a la Generalitat entitats i empreses. L’organització està formada per una quarantena d’entitats que inclouen també les patronals Cecot i Pimec, associacions de veïns, Òmnium, ANC i els sindicats CCOO, UGT, USOC i Unió de Pagesos.