IMPOSTOS LOCALS

Hisenda actualitzarà el valor cadastral de més de 1.800 municipis

Entre els ajuntaments que han demanat apujar la base d'IBI hi ha Badalona, Sant Boi, Palafrugell, Lleida, Creixell o Sant Carles de la Ràpita

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hisenda actualitzarà el valor cadastral de més de 1.800 municipis de tot Espanya que així ho han sol·licitat per al 2018. Aquesta mesura, que pot suposar la pujada de l’impost de béns immobles (IBI), afecta 196 municipis catalans, entre els quals hi ha Badalona, el Masnou, Lleida, Sant Boi, Esplugues de Llobregat, Cadaqués, Camprodon, Begur, Palafrugell, Constantí, Creixell o Sant Carles de la Ràpita.

Entre els municipis inclosos n’hi ha que aquest any ja van registrar una actualització, com és el cas de Badalona o Lleida, entre d’altres. «En aquests casos, es tracta de consistoris que després d’una primera modificació han vist que no n’hi ha prou per acostar els valors cadastrals als preus de mercat», segons fonts de la Secretaria d’Estat d’Hisenda, de la qual depèn el Cadastre.

Tots els ajuntaments inclosos en l’ordre que publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) van sol·licitar aquesta actualització. Després d’aquest llistat, els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018, l’avantprojecte dels quals el Govern central aprovarà la setmana que ve, després d’ajornar la mesura que tenia prevista per avui; incorporen uns coeficients d’actualització que poden suposar una baixada (si aquest està per sota de la unitat o una pujada, si està per sobre).

CAPITALS DE PROVÍNCIA 

A més de Lleida s’inclouen altres capitals de província com València, Badajoz, Cadis, Castelló de la Plana, Granada, Huelva, Osca, Logronyo i Terol.

Una vegada aplicats els coeficients, la llei preveu que l’alça a l’IBI s’apliqui de manera gradual al llarg de 10 anys. Els ajuntaments, a més tenen eines per pal·liar els efectes a través dels tipus del gravamen. 

Notícies relacionades

A Barcelona, on entrarà en vigor una pujada al gener, el 96,4% dels immobles esquivaran l’augment (totes les vivendes amb un valor cadastral inferior a 300.000 euros).

Per a aquest any, com no hi havia Pressuposats de l’Estat abans que s’acabés el 2016, el Govern va optar per utilitzar la via del real decret-llei, que es tramita de forma més ràpida, a través de la convalidació al Congrés, cosa que va permetre als ajuntaments aprovar o adequar les ordenances fiscals perquè poguessin entrar en vigor l’1 de gener del 2017. En total, l’actualització afecta a 71 municipis de la província de Barcelona, a 58 de la de Girona, a 34 de la de Lleida i a 33 de la de Tarragona.