EVOLUCIÓ DE LA PROPIETAT

Els inversors estrangers posseeixen el 43% de la borsa espanyola

Bancs i caixes han baixat 13 punts la seva posició des del 1992 per l'augment de les exigències de capital

Vista del parquet madrileny, avui.

Vista del parquet madrileny, avui. / Kiko Huesca (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Els inversors estrangers incrementen el seu lideratge en la propietat de les accions de les companyies cotitzades espanyoles, i suposen el 43,1% del valor total al tancament del 2016. La seva quota augmenta set dècimes i representa la xifra més alta de la sèrie històrica, gairebé 13 punts superior a la registrada el 1992. Una mostra de la confiança estrangera en les cotitzades espanyoles és que, nou anys després de l'inici de la crisi (2007), la seva participació ha augmentat 6,3 punts, segons recull l'Informe BME sobre la distribució de la propietat de les accions publicat aquest dijous.

L'enquesta financera de les famílies coordinada pel Banc d'Espanya permet accedir a dades referides a les característiques de la participació de les llars espanyoles en accions cotitzades. Segons l'última onada, al tancament del 2014, un 11,4% de les llars espanyoles eren propietàries d'accions cotitzades, xifra que representa 2,1 milions de llars si l'apliquem al nombre total de llars a Espanya i 5,25 milions de persones amb exposició a títols borsaris, tenint en compte el nombre mitjà de persones per llar, després de l'anàlisi de les dades i els càlculs portada a terme per BME.

Segon grup propietari

Les famílies espanyoles van reduir el 2016 un punt percentual la seva participació en borsa, fins al 23,4%, després de tres anys consecutius de pujades. No obstant, segueixen com a segon grup propietari després d'estrangers. L'augment i la revalorització de la cartera d'accions cotitzades en mans de les famílies durant la crisi han servit per impulsar el valor dels actius financers de les llars espanyoles, que se situaven al tancament del 2016 en els 2,1 bilions d'euros, un 1,4% més que un any abans i un 20% més que el 2008.

Notícies relacionades

Els bancs i les caixes espanyols van tornar a marcar un nou mínim de participació en la borsa amb el 3% del total, sis dècimes menys que el 2015, com a conseqüència de la tendència desinversora en accions cotitzades amb l'objectiu de reforçar el capital bancari per afrontar les noves exigències regulatòries. La quota actual del 3% és gairebé 13 punts menys que la del 1992 i 6,3 punts inferior a la del 2007.

La posició de les Administracions Públiques com a propietàries d'accions cotitzades s'ha incrementat fins a situar-se en el 3,1% el 2016, el percentatge més elevat dels últims 19 anys, com a conseqüència sobretot de la privatització parcial i la sortida a borsa de l'operador AENA, que es va produir a la primera part del 2015, i la seva posterior revalorització en el mercat borsari al llarg del 2016.

Temes:

Borsa