FUNCIÓ PÚBLICA

El Govern central planteja apujar els sous dels funcionaris fins al 2%

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

El Govern central ha plantejat una pujada salarial per als funcionaris fins al 2020 que pot arribar a una xifra màxima que pot rondar el 2% anual. L’oferta, comunicada en una reunió mantinguda amb els representants sindicals, preveu un increment retributiu fix de l’1,5% al qual se sumaria una part variable afegida en funció de com evolucioni el producte interior brut (PIB) del país. En tres anys, els sindicats estimen que es podria arribar al 7% acumulat.

El plantejament del Ministeri d’Hisenda de vincular una part de la millora dels sous públics al PIB suposa una ruptura dels esquemes clàssics que tenien en compte únicament les previsions anuals d’inflació. D’entrada, l’oferta augmenta la pujada salarial del 2017 en mig punt, al passar de l’1% a l’1,5%, amb la possibilitat que finalment s’incrementi més si el PIB evoluciona favorablement.

Resta d'administracions

Les negociacions que estan en marxa, que es porten a terme de forma paral·lela a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018, afecten directament l’Administració central, que compta amb uns 700.000 treballadors. No obstant, generalment la pujada es trasllada a la resta d’Administracions públiques espanyoles al convertir-se en normativa bàsica de la funció pública, de manera que afecta uns tres milions de treballadors.

Notícies relacionades

Hisenda ha advertit als sindicats que cada punt d’increment salarial del conjunt de funcionaris d’Espanya suposa una despesa afegida per a les arques públiques de 1.120 milions d’euros. Amb aquest argument, i per no disparar la factura de les administracions en el capítol de personal i mantenir els objectius de control de dèficit públic, el Govern sosté que la millora retributiva no pot sobrepassar el 2% anual. 

L’increment salarial definitiu per als treballadors públics es determinarà a la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques prevista inicialment per a aquest dijous i que compta amb la presència del Govern central, els sindicats i representants de les comunitats autònomes i ajuntaments.