REACCIÓ CONTRA EL REFERÈNDUM

El Govern central ordena als bancs que denunciïn pagaments relacionats amb l'1-O

Hisenda exigeix a les entitats que "no col·laborin amb activitats il·legals"

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica  rueda de prensa posterior a la r170915134352

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa posterior a la r170915134352 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El Govern central ha decidit ordenar a les entitats financeres que comuniquin a la Fiscalia si detecten "algun pagament o transferència relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre". Així ho va acordar aquest dijous la Comissió Delegada per a Afers Econòmics de l'Executiu i ho ha anunciat aquest divendres el Ministeri d'Hisenda, dirigit per Cristóbal Montoro.

El Govern, així, ha reclamat als bancs que "no col·laborin amb activitats il·legals i exigeixin que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d'un certificat de la Intervenció General. Si detecten qualsevol irregularitat hauran de comunicar-ho al Ministeri Fiscal".

L'Executiu enviarà a les entitats l'acord de la Comissió Delegada "amb el fi que les seves oficines evitin col·laborar amb les activitats del referèndum il·legal, com ja fan davant d'altres possibles actuacions delictives com pot ser el blanqueig de diners".

48 hores

El Govern ha donat 48 hores al president de la Generalitat perquè aprovi un acord de no disponibilitat que afecti qualsevol despesa que no estigui vinculada a serveis públics fonamentals. A més, l'Estat no enviarà noves transferències a Catalunya per pagar aquests serveis, sinó que els abonarà directament als proveïdors un cop que la Generalitat certifiqui totes les despeses que té pendents.

Notícies relacionades

Aquestes mesures afecten els pagaments que el Govern realitza mitjançant les transferències que l'Estat li fa a càrrec dels impostos que recapta i que suposen el 80% del finançament de la comunitat autònoma. No obstant, la Generalitat també ingressa directament unes partides inferiors per impostos propis i altres mitjans.

El Govern central vol evitar que utilitzi aquests recursos per finançar el referèndum. "Qualsevol pagament de la Generalitat ha d'anar acompanyat d'un certificat de la Intervenció General acreditant que no està relacionat amb aquest procés il·legal", ha explicat Hisenda.